Bitcoin Lightning wallet Phoenix: de plus – en minpunten uitgelegd

Recensie – Phoenix is de tweede Bitcoin Lightning wallet van het Franse bitcoin bedrijf Acinq. Net zoals Blockstream en Lightning Labs, hebben ook zij hun eigen implementatie van het Lightning netwerk, namelijk Eclair. Dit was ook direct de naam was van hun eerste Lightning wallet.

Bitcoin Lightning wallet Phoenix

Waar Eclair zich voornamelijk richt op de ervaren bitcoin gebruikers, richt Phoenix zich voornamelijk op beginners met weinig tot geen bitcoin ervaring. Dat het een Lightning wallet is, doet er eigenlijk weinig toe.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Als gebruiker wil je een eenvoudig te gebruiken wallet hebben die snel en goedkoop transacties kan versturen en ontvangen. Zo heeft de Phoenix wallet maar een beperkt aantal instellingen waar je mee kan spelen in vergelijking met Eclair.

Gelukkig hoef je geen eigen node meer te draaien om Lightning te gebruiken. Wallets zoals Phoenix, BlueWallet en Breez hebben de technologie toegankelijker gemaakt voor het brede publiek.

En net zoals al het geval is bij een aantal andere Lightning wallets hoef je je ook niet meer druk te maken om het beheren van je channels, nemen van back-ups of het risico te lopen dat je channels abrupt gesloten worden door de tegenpartij.

Simpel maar doeltreffend

De wallet geeft je slechts één balans. Geen gedoe meer met on-chain en off-chain balanstotalen. En hoewel je geen aparte balans hebt voor on-chain transacties, kan je ze wel nog steeds uitvoeren.

De conversie waarbij je een on-chain betaling wil maken met je Lightning wallet, ook wel swap-out genoemd, wordt automatisch in de achtergrond voor je gedaan.

Tegen een kleine vergoeding van 0,1% per transactie werkt dit ook in de omgekeerde richting en kan je on-chain betalingen ontvangen. Een swap-in heet dit dan. De kleine vergoeding moet de kosten dekken voor het openen van een channel.

Ook in het nemen van back-ups is er geen verschil met traditionele bitcoin wallets. Dit maakt het gebruiksvriendelijker dan bijvoorbeeld Breez waar de back-up in Google Drive wordt opgeslagen en veiliger dan bijvoorbeeld Blue Walllet die nog steeds toegang tot je bitcoins heeft (custodial).

Onder de motorkap

De Phoenix wallet biedt een aantal slimme features om de instapdrempel naar Lightning zo laag mogelijk te houden. Enkele van deze features zijn:

Gebruiker in controle

Het is steeds een kwestie van de juiste balans vinden tussen enerzijds gebruiksvriendelijkheid en anderzijds security. Acinq noemt de Phoenix wallet dan ook niet trustless, maar trust-minized. Laat hier geen twijfel rond ontstaan.

De wallet is non-custodial waardoor je als gebruiker altijd in controle blijft over je bitcoins. Enkele compromissen die gemaakt zijn:

Conclusie

Het bouwen van een Lightning wallet brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Acinq wil met Phoenix dezelfde gebruiksvriendelijkheid bieden van een custodial wallet maar toch dezelfde security blijven aanbieden als een volwaardige Lightning node.

Hoewel de wallet zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling bevindt, zijn ze er toch in geslaagd om heel wat technische aspecten naar de achtergrond te brengen.

Als gebruiker scan je gewoon een QR-code en de wallet doet alles automatisch wat het hoort te doen.

Over Levi Haegebaert

Levi Haegebaert is oprichter van Start2Bitcoin.com en auteur van het boek ‘Bitcoin voor beginners’.

Levi is een millennial en een echte bitcoinbeliever die zijn passie voor de technologie al jaren verspreidt. Hij is medeorganisator van de grootste bitcoincommunity in België en reist de wereld rond om nieuwe evoluties te ontdekken binnen de sector en zijn kennis te delen met anderen.

Hij gaf wereldwijd presentaties en workshops aan zowel bedrijven als bitcoincommunity’s.

Lees meer over:
Lightning Network