Bitcoin mining pools versturen plots 1.630 BTC na prijsdaling, wat zegt dit?

De dalende Bitcoin (BTC) koers leidt tot een ‘prijzenoorlog’ tussen mining bedrijven. Dat stelt Ki Young Ju, CEO bij CryptoQuant. Vandaag levert de koers opnieuw in: -5%.

Bitcoin mining pools

Een mining pool combineert alle cumulatieve hashing power van een groot aantal mining bedrijven. Door te poolen is de kans groter de pool een block vindt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De verdeling van de block reward (6,25 Bitcoin + fees) gebeurt naar rato onder de aangesloten miners. Omdat ze een grote hoeveelheid Bitcoin vergaren, zijn ze een belangrijke speler op de markt.

Op woensdagmiddag daalde de koers plots naar $11.150 om daarna even te herstellen. En vandaag is er opnieuw een dip te betreuren onder de $11.000 met een wick naar $10.653 zelf.

Uit data van CryptoQuant blijkt dat na de eerste daling een aantal grote mining pools een grote hoeveelheid Bitcoin hebben verstuurd.

Crypto Quant is een bedrijf die de blockchain afspeurt en precies weet welke bitcoin adressen toebehoren aan welke entiteit.

Prijzenoorlog?

Het gaat om de volgende mining pools: Poolin, Slush en HaoBTC, samen goed voor 1.630 Bitcoin die naar een beurs zijn verstuurd. Tegen de huidige koers gaat het om een bedrag van ruim 18,2 miljoen dollar.

Ju suggereert dat miners gewoon anticiperen op de marktsituatie: op het juiste moment hun Bitcoin verkopen.

Bitcoin mining pools versturen plots 1.630 BTC na prijsdaling, wat zegt dit?

Bitcoin verstuurd uit wallets van mining pools. Bron: CryptoQuant/ Twitter

Ju zegt tegenover Cointelegraph:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik denk dat de concurrentie tussen miners toeneemt. Er ontstaat een tweedeling. Miners die willen dat de prijs van Bitcoin een nieuwe run maakt en diegenen die dat niet willen’. [/penci_blockquote]

Volgens hem is er een strategische wedloop gaande. Bestaande miners, die afgelopen jaren hun kapitaalbuffers hebben zien oplopen, zitten niet te wachten op nieuwkomers. Door de bullmarkt is er sprake van een aanzuigende werking met nieuwe miners.

Miners met betere winstmarges verkopen strategisch hun Bitcoin in de hoop om de miners met dunnere marges onder druk te zetten. die zijn juist gebaat bij een (veel) hogere prijs.

Ju verwacht echter niet dat deze Bitcoin voor capitulatie gaat zorgen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Miners staan ook bekend als goede handelaren. Ze zoeken hun moment om te verkopen, maar ze capituleren niet’.[/penci_blockquote]

Volgens Ju is timing alles in deze zeer volatiele markt.

Bitcoin fundamenten

Na de halvening van 11 mei is elk gevonden block goed voor 6,25 BTC. Met gemiddeld 144 blokken per dag is de gezamenlijke opbrengst 900 Bitcoin. Dat aantal wordt verdeeld onder de miners die de blokken vinden die dag.

Een deel van deze Bitcoin houdt men aan als bedrijfskapitaal, maar een ander deel verkoopt men op de markt of via een over-the-counter deal buiten de markt.

In dat laatste geval is er geen effect op de spotprijs, de OTC-methode gebruiken (groot) aandeelhouders van bijvoorbeeld AEX-bedrijven ook.

Kijken we naar de fundamentele toestand van het Bitcoin netwerk, dan ligt deze er gezond bij. Zowel de totale rekenkracht als de moeilijkheidsgraad is fors gestegen de afgelopen maand.

Aanstaande maandag zal de moeilijkheidsgraad met ruim 1% afnemen volgens de laatste schattingen.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmarktmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.