Venezuela krijgt per direct controle over álle Bitcoin mining in het land
Venezuela controleert per direct alle Bitcoin mining activiteiten in het land. De autoriteiten bepalen de productielocaties en de verdeling van de opbrengsten.
Bitcoin mining en Venezuela
Alle aanwezige miners in het land komen in een gezamenlijke mining pool, volledig gecontroleerd door de staat.
Dat besluit is maandag genomen, zo meldt de lokale nieuwssite Cryptonoticas. Het land geldt als de hot spot in Latijns-Amerika op het gebied van Bitcoin mining.
Door de olievoorraad is er goedkoop elektriciteit op te wekken en door de hyperinflatie van de lokale peso is de vraag naar Bitcoin groot.
Met het besluit (zie de onderstaande aankondiging) is mining weliswaar gelegaliseerd, maar het gevolg is dat de staat alles compleet naar zich getrokken heeft.
De aankondiging van de Staatscourant in het land, de Gaceta Oficial de la República. Bron: Instagram
Wat valt er dan onder het besluit van de overheid? We sommen een aantal activiteiten op:
Al deze activiteiten schaart men onder het bovenstaande besluit (SUNACRIP).
Regulering
Hoe rechtvaardigen de autoriteiten deze stap om deze industrie strenger te gaan reguleren? De voornaamste reden is dat Bitcoin populair is als middel om kapitaalcontroles in het land te omzeilen.
Je koopt op een peer-to-peer beurs Bitcoin met je peso en je ruilt je gekochte Bitcoin weer om in dollars. In de ogen van de overheid is dat de schuld van Bitcoin.
Daarom is er een register in het leven geroepen, waarbij aanwezige miners verplicht zijn zich te registreren. Zij vormen samen een mining pool.
Die registratieplicht geldt ook voor toeleveranciers zoals mining fabrikanten en bouwers. Degenen die illegaal opereren, kunnen rekenen op fikse boetes.
Onlangs heeft de overheid ook de toegang tot de Amerikaanse beurs Coinbase geblokkeerd.
Frustratie
Het verplicht laten registreren is een bron van frustratie voor de Bitcoin ondernemers in het land. Ze vrezen dat het openbaren van alle bedrijfsgegevens de aandacht trekt van criminelen en corrupte ambtenaren.
Er zijn al klachten bekend van ondernemers die onder druk gezet zijn om onderhands steekpenningen te betalen.
Dat een centrale entiteit, in dit geval de staat Venezuela, complete controle houdt over het delven van nieuwe Bitcoin. Elke 10 minuten vindt een miner (wereldwijd) een nieuw block, wat goed is voor 6,25 Bitcoin. Omgerekend ruim 65.000 dollar per block.
China is het land waar de meeste rekenkracht vandaan komt, circa 50 tot 60% van het totaal, daarover verschillen de meningen.