‘Digitale euro is géén vervanging van contant geld’ aldus Lagarde (ECB)

De digitale euro is aanvullend op contant geld en moet het niet vervangen. Dat verklaart Christine Lagarde van Europese Centrale Bank (ECB) op een vergadering waarbij de ministers van Financien van onder meer Frankrijk en Duitsland aanwezig waren.

Digitale euro

De voorzitter van de ECB voegt eraan toe dat ze “ook de voordelen, risico’s en uitdagingen van de introductie van een digitale euro onderzoeken.”

“Een digitale euro is een aanvulling op contant geld, en geen vervanging ervan. Het kan een alternatief zijn voor particuliere digitale valuta. Het doel is dat soeverein geld de kern blijft van Europese betalingssystemen.”

Met soeverein geld bedoelt ze: een geldstelstel waarbij de centrale bank is aangewezen om geld te scheppen en geen enkele andere instantie. Zoals een bedrijf als Facebook bijvoorbeeld.

De ECB wil je dat je zowel contant geld als de digitale euro ‘risicoloos’ buiten het bereik van commerciële partijen kunt bewaren. Onze huidige digitale euro’s staan namelijk gestald buiten de publieke sector.

“Binnen enkele weken presentatie”

Deze uitspraak is helemaal in lijn met eerdere uitlatingen van Lagarde. Zo’n twee weken geleden liet ze weten dat de digitale munt voor de eurozone in de maak is. Naar verwachting kunnen we binnen enkele weken een officieel plan verwachten.

Lagarde merkte tijdens de Frans-Duitse parlementaire vergadering op dat Europa al de (vermeende) voordelen van nieuwe digitale technologie nodig heeft.

“Op Europees niveau moeten we een zogenaamde Digital Single Market realiseren. Dat biedt digitale bedrijven in de eurozone voordelen. Tegelijkertijd moeten de belangrijkste problemen rond cyberbeveiliging en gegevensbescherming oplossen.”

Bitcoin?

Het nieuwe geld dat de ECB wil gaan verspreiden in Europa, noemen we een Central Bank Digital Currencies (CBDC’s), of in de volksmond digitaal centrale bankengeld. Sommigen zien het als een betere versie van Bitcoin, maar er zijn een aantal grote verschillen:

  • Een CBDC biedt niet by design privacy over jouw betalingen;
  • Je moet goedkeuring krijgen van een bank om de CBDC te gebruiken. Het is niet permissionless;
  • De digitale munt werkt op internationaal niveau niet soepeltjes;
  • De macht over het geld (en dus ook de geldprinter) ligt bij een centrale partij. De ‘digitale euro’ zal niet schaars zijn.

Digitale yuan

China is al een heel eind gevorderd met de digitale versie van de Renminbi. Vandaag werd namelijk bekend dat JD.com, een e-commercebedrijf in China, samenwerkt met het Digital Currency Research Institute van de People’s Bank of China (PBoC) om een wallet te maken en promoten.

De backend van hun CBDC is dus klaar en ze werken nu aan de details van de wallets. Eerder lekten er al beelden uit van de app van de China Construction Bank.

Ook de ABC bank deelde al eens afbeeldingen van de wallet.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!