Lagarde (ECB): ‘Digitale munt voor eurozone is in de maak’

Binnen “enkele weken” komt de Europese Centrale Bank (ECB) naar buiten met een plan voor een digitale euro. Dat zegt Christine Lagarde, president van de ECB tegenover persbureau Bloomberg.

Digitale euro

Het is geen nieuws dat de centrale bank broedt op een eigen digitale variant van de euro. Zoals bekend is China momenteel een digitale renminbi aan het testen bij diverse commerciële banken en techbedrijven.

En ook Libra, vorig jaar juni gelanceerd onder leiding van Facebook, heeft de ogen van de beleidsmakers in Brussel geopend. De vrees om achter de ontwikkelingen aan te lopen worden ook gevoeld aan de burelen in Frankfurt, waar de ECB huist.

Lagarde houdt nog een slag om de arm:

“De eurozone is er nog niet helemaal uit hoe deze digitale euro eruit komt te zien. We onderzoeken momenteel de voordelen, risico’s en uitdagingen ervan. De komende weken is er meer nieuws”.

Een van de verwachte voordelen is dat centrale banken nog meer grip willen krijgen op de geldstromen in hun regio’s. Door middel van een privaat blockchainsysteem is namelijk elke beweging van een euro te volgen. Dat is met papier geld nu onmogelijk.

Beleidsmakers denken met een verdergaande digitalisering ook bijvoorbeeld witwassen een halt toe te roepen. Cash is namelijk keuze nummer één voor criminelen. En niet Bitcoin wat wel eens gedacht wordt.

Lagarde gooit het ook op keuzevrijheid. Burgers binnen de eurozone moeten meer keuze hebben om uit te kunnen kiezen qua betalen en sparen. Maar in haar woorden klinkt ook door: we moeten geen volger zijn, maar een trendsetter.

Invulling

De raderen van Europa gaan traag, want het plan voor een ‘Eurocoin’ leven al langer. Finland lijkt als nieuwe voorzitter van de Europese Unie de drijvende kracht achter het concept plan.

Binnen de centrale bank leven er nog steeds verschillende denkrichtingen voor de invulling van het plan. Sommigen zien een eigen digitale munt als een antwoord op Libra van techgigant Facebook en anderen.

China is vergevorderd en voert momenteel testen uit in samenwerking met vier grote landen. Ook de Federal Reserve speelt met de gedachte, net zoals de Bank of England. Door de Brexit valt het Verenigd Koninkrijk buiten de eurozone.

Bitcoin

Een digitale munt vanuit een centrale entiteit is een tegenpool van Bitcoin, dat decentraal, censuurvrij geld vertegenwoordigt. De anonieme Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin bedacht als tegengif voor het bestaande geldstelsel, die de wereld in 2008 in een financiële en economische crises stortte.

De Coronacrisis stelt overheden opnieuw voor de uitdaging hoeveel rek het huidige stelsel nog biedt.

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!