Bitcoin Core weer stap dichter bij Taproot, voorstel ‘gemerged’

Bitcoin is weer een stapje dichter bij de komst van Taproot en Schnorr Signatures. Vandaag is namelijk de pull request voor implementatie van de consensusregels gemerged in Bitcoin Core. Hoe deze upgrade gaat worden geactiveerd is vooralsnog onduidelijk.

Bitcoin en Taproot

Bitcoin en Taproot hebben al een lange historie. Al jaren werken verschillende ontwikkelaars aan dit idee. De update van vandaag zit hem in de pull request van Pieter Wuille. Lead maintainer Wladimir van der Laan heeft deze namelijk gemerged, zoals op Github ook te zien is. De afgelopen maand is dit voorstel uitvoerig bediscussieerd en getest.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Simpel gezegd: de code is nu officieel klaar. De volgende stap is om het in het netwerk ‘aan te zetten’ en hoe we dit met z’n allen bepalen.

De community wacht al lang op deze upgrade. In potentie biedt het namelijk extra privacy, kan het resulteren in goedkopere transacties en nemen hiermee ook de mogelijkheden met smart contracts toe.

Wat zijn Schnorr en Taproot?

Schnorr is een alternatief algoritme voor ECDSA. Uitgeschreven staat dit voor Elliptic Curve Digital Signature Algorithm. We gebruiken dit momenteel allemaal om cryptografische handtekeningen te genereren.

Schnorr Signatures maakt dit op een iets andere manier mogelijk. Het biedt echter meer flexibiliteit en je kunt er meer mee combineren en spelen zonder privacy op te geven van bijvoorbeeld multi-sig transacties. In de blockchain zijn de verschillende soorten transacties daardoor minder goed (tot niet) zichtbaar.

Taproot is weer een specifieke methode manier om deze Schnorr Signatures te gebruiken. Het gebruikt ook weer een MAST structuur, om onderdelen van constructies/contracten onzichtbaar te houden. Klinkt dit allemaal nog erg vaag en moeilijk? Lees dan eens onze uitgebreide uitlegpagina over Taproot eens door.

De status

Halverwege september werden de Schnorr Signatures al toegevoegd aan de zogenoemde bibliotheek die Bitcoin Core gebruikt, de libsecp256k1. In januari dit jaar werden er BIP’s aangemaakt voor deze updates. Dit zijn voorgestelde verbeteringen, of ook wel: Bitcoin Improvement Proposals.

Het laat zien hoe lang het proces duurt bij een decentraal netwerk zonder CEO die knopen doorhakt (en daarmee zeggenschap heeft over het protocol). Bitcoin is decentraal en evenzo is de besluitvorming over verbeteringen.

Vandaag is dus de pull request gemerged in Bitcoin Core. Daardoor kan er geëxperimenteerd worden op Signet, een type testnet.

Activatie

De volgende stap is om een manier te vinden hoe Schnorr en Taproot kunnen worden geactiveerd op het mainnet van Bitcoin. Momenteel zijn er twee voorstellen om dit te doen: BIP8 en Modern Softfork Activation, schrijft BTC Times.

De eerste manier is een activatie die geforceerd wordt na een periode van signaling vanuit de miners. Daarbij zou dan een bepaald percentage het eens moeten zijn met deze toch wel ingrijpende update.

Een andere manier is om een ander type soft fork activatie te doen. Deze is aanzienlijk complexer en hierbij kan er wel eens een hele lange tijd overheen gaan. BTC Times schrijft dat de signaling periode wel eens 12 maanden in beslag kan nemen, om vervolgens een periode in te gaan van zes maanden voor discussies om daarna pas een type BIP8 te starten.

Samson Mow pleit op Twitter weer voor een User Activated Soft Fork (UASF), zoals dat bij SegWit ook gebeurde. Daarbij ligt de macht als het ware in handen van de nodes (of: de gebruikers) en niet zo zeer bij de miners.

Maar omdat Taproot minder controversieel lijkt dan SegWit, is het dus nog de vraag hoe dit deze keer gaat gebeuren. Zoals bovenstaande tweet al schetst: “Er is geen Taproot drama”. De verschillende mogelijkheden voor de activatie staan uitgewerkt op de Bitcoin Wiki.

Al met al kunnen we nu dus nog niet te zeggen wanneer Taproot actief wordt in Bitcoin. De activatie kan zomaar nog één à twee jaar op zich laten wachten.