Onderzoek Cambridge: ‘76% van Bitcoin miners gebruikt groene stroom’

76% van de Bitcoin miners wereldwijd maken gebruik van duurzame energie. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Cambridge. Ze hebben de resultaten van twee online enquêtes onder 280 organisaties gecombineerd.

Bitcoin productie

De onderzoekers hebben ook andere cryptocurrency’s in het onderzoek meegenomen, die het proof-of-work (PoW) mechanisme hanteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

PoW is een mechanisme om transacties te bevestigen en om blocks te produceren voor de blockchain. Bitcoin is de meest bekende variant. Miners concurreren door middel van rekenkracht om blocks te vinden.

Daar krijgen ze in de vorm van een block subsidy een beloning voor. Proof of Work zorgt ervoor dat sjoemelen niet mogelijk is. Alles is vastgelegd in het openbare grootboek.

Cambridge studie

Critici wijzen erop dat de productie van Bitcoin niet milieuvriendelijk zou zijn. Zo zou er sprake zijn van verspilling om het Bitcoin netwerk te beveiligen.

Voorstanders wijzen erop: er is doorgaans sprake van (duurzame) energieoverschotten die miners benutten.

Tot welke bevindingen komen de onderzoekers van de Cambridge University?

Dat is een toename ten opzichte van de vorige editie van het onderzoek. Toen lag de consumptie uit duurzame bronnen lager, namelijk op 28%.

Kijken we naar de energiebronnen, dan is waterkracht verreweg de meest populaire energiebron. Op plek 2 en 3 staan respectievelijk de fossiele bronnen kolen en gas.

Onderzoek Cambridge: '76% van Bitcoin miners gebruikt groene stroom'

China

China herbergt verreweg de meeste rekenkracht van het Bitcoin netwerk. De onderzoekers rekenen China tot de grotere regio Azië-Pacific (APAC), waartoe ook Japan, Zuid-Korea en Australië behoort.

APAC zou goed zijn voor maar liefst 77% van de rekenkracht. Het is ook de regio waar de meeste kolenstroom in de energiemix zitten.

Ter vergelijking: Noord-Amerika is goed voor een wereldwijd aandeel van 8% in de rekenkracht, maar het aandeel groene stroom ligt op 61% in hun mix.

Onderzoek Cambridge: '76% van Bitcoin miners gebruikt groene stroom'

bron: rapport University of Cambridge

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.