Bitcoin (BTC) whitepaper is vandaag 12 jaar oud

Bitcoin brak vandaag even de grens van $14.000, maar 31 oktober is ook de twaalfde verjaardag van de bitcoin whitepaper. De anonieme bedenker(s) van bitcoin, Satoshi Nakamoto, publiceerde op die dat de revolutionaire visie voor een nieuw soort geld. De titel van de whitepaper: Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Vandaag exact 11 jaar geleden publiceerde Satoshi Nakamoto zijn visie over revolutionair monetair geld in de welbekende whitepaper. In dit document bracht Satoshi allerlei technieken bij elkaar. Blockchain, Proof-of-Work en de Distributed Ledger Technologie: het zijn stukjes technologie dat Bitcoin maakt wat het is.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een leuk weetje: het woord blockchain komt niet voor in de whitepaper.

Originele idee

Satoshi kwam niet plotseling met het idee voor decentraal geld. Cypherpunks waren al decennia bezig met manieren te vinden om je privacy online en digitaal te behouden.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Eric Hughes”]Privacy is noodzakelijk voor een open samenleving in het elektronische tijdperk. Privacy is geen geheimhouding. Een privékwestie is iets dat je niet wilt dat de hele wereld weet, maar een geheime kwestie is iets dat je niet wilt dat iemand weet. Privacy is de kracht om zich selectief aan de wereld te openbaren.[/penci_blockquote]

Bovenstaande principes zijn ook op het Bitcoin netwerk toepasbaar. Je kunt een bitcoin transactie doen zonder toestemming van wie dan ook, dat biedt vrijheid. Wel kun je stellen dat er nog gewerkt moet worden aan de privacy aspecten rondom bitcoin. Het is lastig om anoniem het netwerk te gebruiken.

Lees ook: Waar komt Bitcoin vandaan? De geschiedenis van cypherpunks

12 jaar Bitcoin

Bitcoin is twaalf jaar later een wereldwijd bekende asset. Het minen van bitcoin is een miljardenindustrie, particulieren kunnen op duizenden plekken online BTC kopen, beursgenoteerde bedrijven houden bitcoin aan als spaarmiddel en ook de prijs laat leuke dingen zien momenteel.

Bitcoin is van niche project uitgegroeid naar een wereldwijde valuta.

De prijzen van bitcoin op 31 oktober de afgelopen jaren:

Reacties

31 oktober is dus een heuse bitcoin feestdag. We hebben een paar leuke reacties op de verjaardag van bitcoin voor je op een rijtje gezet:

Jameson Lopp deelt een opmerkelijke statistiek: minstens 740 websites hosten de whitepaper en de whitepaper is ruim 12.000 geciteerd in wetenschappelijke publicaties.

Ook in Slowakije zijn ze blij met bitcoin en de ideeën van Satoshi. In onderstaande zie je een aantal mooie reclameborden voor bitcoin.

Marty Bent ziet in bitcoin een technologie die een deel van de macht teruggeeft aan het individu en daarmee afpakt van de staat.

Arthur van Pelt noemt het werk van Satoshi de belangrijkste whitepaper van deze eeuw. In slechts 9 pagina’s wordt de basis gelegd voor een monetaire revolutie.

En last but not least: vandaag bereikte de koers weer de grens van $14.000.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...