BitMEX met $2 miljard aan Bitcoin in kas aangeklaagd door waakhond VS

Bitcoin derivatenbeurs BitMEX is aangeklaagd door de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). De aanklacht is helder: volgens de CFTC opereert BitMEX zonder de juiste papieren en licenties.

Ook voldoet de beurs niet aan de anti-witwasrichtlijnen van Amerika. Het ecosysteem rondom bitcoin wordt steeds meer in een keurslijf van (internationale) regeltjes gedrukt. Dat heeft gevolgen voor de markt en de spelers in de industrie.

BitMEX

BitMEX is de grootste bitcoin derivatenbeurs en heeft een flinke digitale zak met bitcoin. De gevolgen voor de koers en de klantenfondsen van deze aanklacht zijn nog onbekend.

Maar feit is wel dat dit voor een hoop onzekerheid zorgt. BitMEX heeft zo’n $2 miljard aan BTC in kas.

Aanklacht

Volgens de toezichthouder heeft BitMEX beleggers uit de VS bediend zonder geldige licentie. Sinds de start in 2014 schat de CFTC het totale volume van deze producten op 1.000 miljard dollar (!).

Bovendien zou BitMEX alle basisregels voor compliance aan hun laars hebben gelapt. Zo zijn ze niet officieel geregistreerd bij de beurswaakhond, een vereiste om beleggers uit de VS te kunnen bedienen. Ook is er een gebrek aan duidelijke en strenge identificatieplicht voor klanten.

In het zuidelijke district van New York zijn er vijf bedrijven aangeklaagd. Ook zijn er drie individuen die persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Bij die laatste hoort onder andere Arthur Hayes. Hayes is momenteel de directeur van BitMEX.

Schuldigen?

De Commodity Futures Trading Commission wijst Hayes, Ben Delo en Samuel Reed aan als de mensen achter een wirwar aan bedrijven die achter BitMEX zitten.

De bedrijven die hun advocaten in moeten gaan schakelen zijn de volgende:

  • HDR Global Trading Limited
  • 100x Holding Limited
  • ABS Global Trading Limited
  • Shine Effort Inc Limited
  • HDR Global Services (Bermuda) Limited (BitMEX).

Hayes heeft formeel nog niet gereageerd op de aantijgingen.

Eisen

De CFTC is uit op een fikse straffen. Zij eisen terugbetaling van alle ‘onrechtmatig verkregen winsten’.

Bovendien eisen ze een boete, een permanent verbod op effectenhandel en is ingrijpen nodig om recidivisme te voorkomen.

In een andere zaak, van het ministerie van Justitie, tegen Hayes, Delo, Reed en Greg Dwyer staat ook genoeg te gebeuren. De beschuldiging luidt: de ‘Bank Secrecy Act’ is moedwillig overtreden.

Die Bank Secrecy Act is bedoeld als extra stok om mee te slaan in de strijd tegen witwassen. De wet verplicht financiële dienstverleners om transacties boven de $10.000 te melden.

Reed is vandaag (donderdag) opgepakt in het Amerikaanse Massachusetts.

Gevolgen voor bitcoin

BitMEX is een grote speler in de wereld van bitcoin futures. De vraag is hoe de koers van bitcoin hierop gaat reageren en wat de verdere gevolgen zijn voor BitMEX en ook de klanten van het platform.

Er is in 2020 een duidelijke trend gaande: beurzen ‘verloren’ al $5 miljard aan Bitcoin in 2020 door klanten die hun fondsen opnamen en ergens anders heen stuurden.

De zaak tegen BitMEX laat zien dat je geld (wat bitcoin is) bij een beurs niet altijd even veilig staat. Voorlopig is er echter nog geen spraken van inbeslagname van klantenfondsen.

Zodra er meer informatie bekend is updaten we dit bericht. 

Praat met duizenden andere Nederlandse bitcoiners over het nieuws via Telegram!

De bitcoin prijs in euro’s:

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!