Europese Centrale Bank: ‘Onze rol is het vertrouwen in geld waarborgen’

De Europese Centrale Bank (ECB) komt binnen afzienbare tijd met een volledig digitale versie van de euro. Voorzitter van de ECB, Christine Lagarde, geeft in een recent onderzoek de visie van de bank aan: zij willen het vertrouwen in geld behouden.

Op de website van de ECB staat die visie nog eens duidelijk uitgelegd: ”De euro is van Europeanen en wij zijn de bewaker. We moeten bereid zijn een digitale euro uit te geven als het moet.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In alle delen van de wereld is men momenteel bezig met een volledig digitale munt, vaak Central Bank Digital Currency (CBDC) genoemd. Ze moeten wel, want al meer dan 10 jaar is er een extra concurrent op het wereldtoneel genaamd bitcoin. Er is meer concurrentie in de wereld van valuta.

Onderzoek

Middels een publiek debat en allerlei onderzoeken wil Lagarde uiteindelijk de plannen uitrollen.

De digitale euro moet klaar zijn voor de digitale eeuw. Inmiddels zijn bijna al onze (fictieve) euro’s al digitaal, maar bestaan deze voornamelijk in databases van verschillende banken of andere financiële instellingen.

Deze digitale euro moet aan een aantal dingen voldoen. Zo moet je straks direct je geld kunnen storten bij de ECB. Nu is dat alleen mogelijk voor partijen zoals regeringen, centrale banken en bijvoorbeeld grote kredietverstrekkers.

Dit soort eisen aan een nieuwe euro hebben gevolgen voor het monetair beleid. Moet elk huishouden toegang krijgen tot deze digitale euro? Of is het de bedoeling dat je aanklopt bij een bank of andere instelling? En zit er een limiet aan hoeveel digitale euro’s je straks mag hebben als individu?

Deze en andere vragen gaan vanaf 12 oktober worden beantwoord. De ECB heeft inmiddels de term ‘digitale euro’ geregistreerd volgens het Bureau voor intellectuele eigendom van de Europese Unie.

Belang van robuust systeem

Volgens het rapport van de ECB is ook van belang dat het toekomstige betaalnetwerk robuust is. Dat wordt eens te meer duidelijk in het jaar waarin het coronavirus voor chaos in de wereld zorgt.

De centrale bank speculeert over de mogelijke gevolgen van ‘social distancing’, het kan namelijk het betaalgedrag aanpassen. Mensen kopen nóg meer online en minder offline en contant.
Lagarde benadrukte echter eerder dat de digitale euro geen vervanging is voor de fysieke euro’s.>
Wat daar van waar is moeten we nog maar zien natuurlijk.

Ben je benieuwd naar een robuust geldsysteem zonder centrale bank? Lees dan ook: Het monetair beleid van Bitcoin: duidelijkheid en zekerheid.

Digitale euro

Het is geen nieuws dat de centrale bank broedt op een eigen digitale variant van de euro. Zoals bekend is China momenteel een digitale renminbi aan het testen bij diverse commerciële banken en techbedrijven.

En ook Libra, vorig jaar juni gelanceerd onder leiding van Facebook, heeft de ogen van de beleidsmakers in Brussel geopend. De vrees om achter de ontwikkelingen aan te lopen worden ook gevoeld aan de burelen in Frankfurt, waar de ECB huist.

Lagarde houdt nog een slag om de arm:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”De eurozone is er nog niet helemaal uit hoe deze digitale euro eruit komt te zien. We onderzoeken momenteel de voordelen, risico’s en uitdagingen ervan.”. [/penci_blockquote]

Een van de verwachte voordelen (of negatieve eigenschappen) is dat centrale banken nog meer grip willen krijgen op de geldstromen in hun regio’s. Door middel van een privaat blockchainsysteem is namelijk elke beweging van een euro te volgen. Dat is met papier geld nu onmogelijk.

Beleidsmakers denken met een verdergaande digitalisering ook bijvoorbeeld witwassen een halt toe te roepen. Cash is namelijk keuze nummer één voor criminelen. En niet Bitcoin wat wel eens gedacht wordt.

Lagarde gooit het ook op keuzevrijheid. Burgers binnen de eurozone moeten meer keuze hebben om uit te kunnen kiezen qua betalen en sparen. Maar in haar woorden klinkt ook door: we moeten geen volger zijn, maar een trendsetter.

Invulling

De raderen van Europa gaan traag, want het plan voor een ‘Eurocoin’ leven al langer. Finland lijkt als nieuwe voorzitter van de Europese Unie de drijvende kracht achter het concept plan.

Binnen de centrale bank leven er nog steeds verschillende denkrichtingen voor de invulling van het plan. Sommigen zien een eigen digitale munt als een antwoord op Libra van techgigant Facebook en anderen.

China is vergevorderd en voert momenteel testen uit in samenwerking met vier grote landen. Ook de Federal Reserve speelt met de gedachte, net zoals de Bank of England. Door de Brexit valt het Verenigd Koninkrijk buiten de eurozone.

Bitcoin

Een digitale munt vanuit een centrale entiteit is een tegenpool van Bitcoin, dat decentraal, censuurvrij geld vertegenwoordigt. De anonieme Satoshi Nakamoto heeft Bitcoin bedacht als tegengif voor het bestaande geldstelsel, die de wereld in 2008 in een financiële en economische crises stortte.

De Coronacrisis stelt overheden opnieuw voor de uitdaging hoeveel rek het huidige stelsel nog biedt.

Lees meer over:
digitale muntECBeuroEuropa

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.