rusland bitcoin cash lockdown coronacrisis

Rusland blokkeert populaire Bitcoin (BTC) handelsplaats

Het is een roerige tijd voor bitcoiners in Rusland. In 2021 wordt de handel in bitcoin verboden en het regime probeert het ecosysteem in het land de kop in te drukken of op zijn minst in te laten krimpen.

De Russische autoriteiten hebben de website LocalBitcoins geblokkeerd. Via dit platform kun je onderling a la Marktplaats bitcoin verhandelen.

Blokkade

De blokkade komt niet uit de lucht vallen. Ook sites als Binance worden geblokkeerd door Rusland, al staat deze site niet meer op de Russische zwarte lijst.

Roskomnadzor, de Russische mediawaakhond, heeft een duidelijke reden: LocalBitcoins biedt informatie over het kopen en verkopen van BTC.

En dat is, blijkbaar, niet de bedoeling. De handel op het platform kan overigens gewoon doorgaan. Maar dan moet je als Rus wel even een VPN gebruiken. Met een VPN kun je met een ander IP-adres doen alsof je ergens anders bent. Zo kun je verschillende blokkades op het internet omzeilen.

Als je in Rusland naar LocalBitcoins.net gaat, dan word je geconfronteerd met het volgende beeld:

Handel gaat door

De handel op LocalBitcoins gaat overigens gewoon door, dat meldt Decrypt. Russen kunnen op verschillende manieren dus nog op het platform terecht.

Dit soort blokkades en censuur zijn niet nieuw. Rusland is een belangrijke markt voor LocalBitcoins. Hieronder zie je dat je nog altijd je bitcoin kunt kopen of verkopen tegen Russische roebels.

Roskomnadzor blokkeerde overigens al vier jaar geleden ook al de toegang tot het platform. Russische handelaren weten dus wat ze te doen staat als ze worden geconfronteerd met dit soort maatregelen.

Bitcoin in Rusland

Rusland en bitcoin zijn een vreemde combinatie. Het land heeft naast olie ook nog tal van andere energiebronnen. En waar (goedkope) energie te vinden is, kun je bitcoin verdienen.

Rusland is het grootste land ter wereld. Er zijn dus ongetwijfeld plekken te vinden waar weinig mensen wonen maar waar je wel effectief en goedkoop energie kunt opwekken. Toch wil Rusland voorlopig weinig weten van bitcoin mining: Rusland overweegt inkomsten in Bitcoin van miners te verbieden.

De handel en betalingen in bitcoin gaan vanaf 2021 in het land ook op de lijst van criminele activiteiten. Het bezit van BTC is (voorlopig?) nog wel toegestaan voor Russen.

Het handhaven van deze regels is lastig. Je kunt immers met een beetje elektriciteit en hardware al bitcoin minen en het dus verdienen. Niet voor niets bouwt Rusland aan spionagesoftware voor Bitcoin.

Ondanks de acties van de Russische overheid is bitcoin populair in het land.

Lees ook: In deze landen is Bitcoin (BTC) populair: Oekraïne, Rusland en Venezuela

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!