6 misvattingen over Bitcoin (BTC) die volgens Fidelity niet kloppen

Voor het geval dat nog niet duidelijk was: bij vermogensbeheerder Fidelity Investments zijn er aantal fans van Bitcoin (BTC).

In een recente blog ontkrachten ze een aantal terugkomende misvattingen over deze betaal – en spaartechnologie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fidelity is één van de grootste assetbeheerders ter wereld met $3.300 miljard aan fondsen onder beheer. Daarom is het best opvallend dat ze op de bres springen voor Bitcoin.

Misvattingen over Bitcoin

Er zijn een aantal mythes die als een deken om Bitcoin hangen. Veel van deze geruchten zijn onjuist, en Fidelity helpt mee om deze te ontkrachten. Ze verdelen het in zes categorieën.

In de blogpost schrijft Ria Bhutoria, de director of research, een weerwoord op deze ‘aantijgingen’.

Heel gek is dit ook weer niet. Fidelity is op meerdere facetten met Bitcoin bezig.

Zo bezitten ze 10% van de aandelen van mining bedrijf Hut8, zijn ze bezig met een eigen Bitcoin fonds en willen ze de Aziatische markt betreden met een custody dienst.

1. Volatiliteit

Ten eerste schrijft ze dat de volatiliteit van Bitcoin afneemt, zodra de acceptatie toeneemt en de afgeleide financiële producten zich blijven doorontwikkelen. Ze verwijst daarbij ook naar een eerder artikel waarin Bitcoin een ‘aspirational Store of Value‘ genoemd wordt.

De dagelijkse volatiliteit moet gaandeweg afnemen, naarmate de liquiditeit van de spot- en derivatenmarkt toeneemt. Zodra beleggers meer mogelijkheden krijgen om in te stappen zoals een Bitcoin ETF, volgt liquiditeit vanzelf.

Ze maakt de verwijzing met goud in de jaren ’70. Na de afschaffing van de gouden standaard was de rol van goud in de wereldeconomie nog niet helemaal duidelijk, waardoor het ook erg volatiel was. Een parallel met Bitcoin past hierbij wel op z’n plaats.

Het is daarnaast ook een gevolg van de ‘perfect inelastische aanbod’, dat geen rekening houdt met vraag en aanbod in de markt.

De centrale banken proberen door geldprinterij prijzen van fiatgeld stabiel te houden, ongeacht of de markt anders beslist. Bij Bitcoin gebeurt dit niet.

6 misvattingen over Bitcoin (BTC) die volgens Fidelity niet kloppen

2. Betaalmiddel

Ten tweede beschrijft het artikel dat Bitcoin opzettelijk de afweging heeft gemaakt met beperkte blockruimte, waardoor decentralisatie en immutability gewaarborgd is. Omdat het deze garanties geeft, is de afwikkeling voor enorme hoeveelheid transacties niet geschikt voor de on-chain laag.

Logischerwijs wordt de verwijzing gemaakt naar het Lightning Network als schaalbaarheidsoplossing. Ook haalt ze het nut van afwikkelingen en remittances aan, die vergeleken met traditionele betaalmethoden via Bitcoin stukken effectiever gaan.

3. Energieverspilling

Ten derde is het antwoord op thema van energieverspilling kort en bondig: een aanzienlijk deel van de Bitcoin mining vindt plaats door hernieuwbare energiebronnen of energie die anders zou worden verspild. En is het gebruik of verbruik?

Een rapport van Cambridge Center for Alternative Finance (CCAF) stelt dat 76% van de miners hernieuwbare energiebronnen, met name waterkracht, gebruikt. Daarnaast haalt Fidelity ook het voorbeeld van gas flaring aan, waarbij illiquide energie toch een nieuw leven krijgt.

4. ‘Bitcoin is voor criminelen’

Ten vierde is de reactie op de misvatting dat Bitcoin gebruikt wordt voor illegale activiteiten een hele logische. Bitcoin is, net als contant geld of het internet, neutraal en heeft eigenschappen die zowel waardevol kunnen zijn voor goede mensen en slechte partijen.

Het aandeel van de totale transacties die verband houden met illegale activiteiten is erg laag. Ze verwijzen naar een onderzoek van Elliptic dat aantoont dat minder dan 1% van alle Bitcoin transacties illegale activiteit betrof.

Daarnaast moet ook de rol van contant geld en het financiële systeem niet onderschat worden. Voor elke dollar die in Bitcoin op het darknet wordt uitgegeven, werd volgens het Drugs and Crime Office van de Verenigde Naties en Chainalysis minstens $800 witgewassen.

5. Ongedekt geld

Ten vijfde is het waar dat Bitcoin niet gedekt is door fysieke goederen. Tegelijkertijd is het wel ‘gedekt’ door code en de consensus die de deelnemende partijen hierover hebben.

De mensen die belang hebben bij Bitcoin maken de expliciete keuze om het netwerk te gebruiken, waarbij ze de unieke eigenschappen van Bitcoin gebruiken: de perfecte schaarste, onomkeerbaarheid van transacties en weerstand tegen inbeslagname en censuur.

6. Geen ruimte voor altcoins en forks

Tot slot gaan ze nog in op altcoins en forks. Hierbij gaat Bhutoria iets verder in op het vorige punt. Het komt er op neer dat de open source-software van Bitcoin wél gekopieerd kan worden, maar dat de community en het netwerkeffect bij een fork geen kopie krijgt. De afwegingen en kerneigenschappen zijn voor de markt waardevol.

6 misvattingen over Bitcoin (BTC) die volgens Fidelity niet kloppen

Dit maakt het voor concurrentie erg lastig om Bitcoin te overwinnen. Tot op de dag vandaag heeft geen enkel alternatief het netwerkeffect van Bitcoin kunnen evenaren.

Wat denk jij van dit weerwoord? Kom eens langs in onze Telegram chat, laat het ons weten en praat gezellig mee!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC