Bitcoin (BTC) wallets uitgelegd, wat zijn het en wat heb je eraan?

Bitcoin (BTC) is een nieuwe vorm van geld. Het biedt je de mogelijkheid om zelf je geldzaken te regelen zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een bank.

Als kind krijg je van je ouders netjes een betaal– en spaarrekening bij een bank. In het bitcoin ecosysteem zou een kind een (hardware) wallet kunnen krijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Anno 2020 gaat nog het leeuwendeel van het betalingsverkeer via banken en andere serviceverleners. Bitcoin is – in de westerse wereld – op te vatten als een assetklasse, een belegging zo je wilt.

Een middel om je te wapenen tegen geldontwaarding van de euro, met als direct gevolg minder spaarrente op de bank.

Maar er komt wél de nodige voorbereiding en verantwoordelijkheid kijken om zélf je Bitcoin te beheren. Vooral zodra de prijs van deze asset blijft toenemen (of afnemen).

Het biedt anderzijds vrijheid en onafhankelijkheid, want jij hebt de totale zelfbeschikking over jouw geld. Je kunt zonder tussenschakel je Bitcoin versturen waar je maar wilt zonder censuur of controletoets.

Als beginner zul je misschien je Bitcoin nog bij een broker of beurs hebben staan. Dat kan ontstaan zijn uit gebruiksgemak. Stel dat de koers snel daalt, kun je daar snel op anticiperen. Maar voor de lange termijn investeerder is het raadzaam om je Bitcoin op te slaan op een hardware wallet. Waarover later meer.

Bitcoin wallet

Want wat is een wallet nu eigenlijk? Want formeel klopt de zin ‘je bitcoin opslaan in een wallet’ niet helemaal. Die Bitcoin zit namelijk ‘in de blockchain’ vast. De blockchain is een openbaar grootboek die alle administratie van de balansen en transacties keurig bijhoudt.

Bitcoin expert Robin Tick vergeleek de blockchain eerder treffend als een “rij onverwoestbare postkluisjes op een openbare plek”. Maar er is maar één iemand met de sleutel tot een bepaald kluisje om het geld eruit te halen. Zonder sleutel, geen toegang en geen bitcoin dus.

In het verleden is het helaas voorgekomen dat mensen geen toegang meer kregen. Met tot gevolg dat circa 1 tot 2 miljoen Bitcoin voor altijd vast staat op de blockchain. Niemand die er meer bij kan.

Een bitcoin wallet zorgt ervoor dat je veilig jouw sleutel (de private keys) kunt bewaren en gebruiken. Bij het aanmaken van een nieuwe (hardware) wallet krijg je een set van 12 (soms 18 of 24) Engelse woorden voorgeschoteld.

Dat is je seed phrase, een vereenvoudigde maar directe vertaling van je private keys.

In dit artikel gaan we dieper in op wat private keys nu eigenlijk zijn.

Public key: adressen

Binnen een wallet kun je Bitcoin versturen, ontvangen en bewaren. Het is eigenlijk een stukje software die ‘contact maakt’ met de onderliggende Bitcoin technologie. Namelijk wat de asymmetrische cryptografie of de public-key cryptografie genoemd wordt.

Elk stukje Bitcoin bestaat uit een publieke sleutel en een geheime sleutel.

Een wallet genereert dus niet alles de seeds (geheime sleutel), maar met de Bitcoin adressen genereert het ook een afgeleide van de public key.

Het voordeel: elke Bitcoin kan oneindig en gratis nieuwe adressen genereren. Omwille van de privacy is het ook aan te raden om bij elke transactie een nieuw adres aan te maken. Dat kan binnen elke interface van een hardware wallet vrij eenvoudig en laagdrempelig.

Soorten wallets

Maar een wallet is ook een container begrip, want er zijn diverse soorten wallets in omloop.

Zodra iemand een aanzienlijke hoeveelheid Bitcoin heeft, wat iemand zelf moet inschatten wat degene ‘aanzienlijk’ vindt, dan is een hardware wallet aan te raden.

In het verleden waren (en zijn) en nog andere opties (paper wallet, brain wallet), maar we concentreren ons op de meest voorkomende categorieën:

1. Mobiele wallet

Een mobiele wallet kan handig zijn om snel een transactie te doen (via een QR code). Maar je bent van veiligheidsupdates afhankelijk van de ontwikkelaar. Bovendien kan iemand je smartphone stelen en in theorie ook toegang krijgen tot je Bitcoin.

We raden Bitcoin only wallets aan. Voorbeelden zijn Blue Wallet, de Electrum wallet of de Green wallet van Blockstream.

2. Desktop wallet

Met een desktop wallet ben je minder mobiel, maar met een verminderde kans om gestolen te worden. Ook is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om je hardware wallet te verbinden met je desktop wallet.

Een combinatie is de Electrum desktop wallet in combinatie met de Coldcard bijvoorbeeld.

Let wel op!

Voor alle software wallets (mobiel, pc) geldt: op het internet is véél mal – en ransomware in omloop, wat het veiligheidsrisico verhoogt.

Helaas zijn er wekelijks voorbeeld van gebruikers die Bitcoin zijn verloren door het downloaden en installeren van malware en slachtoffer zijn geworden van phishing.

3. Hardware wallet

Juist de grote voordelen van een hardware wallet is (ten opzichte van een smartphone of pc) is dat deze speciaal ontworpen is om je seeds te beveiligen. Er staat weinig overbodige software op, waar het risico op een veiligheidslek afneemt.

Een tweede voordeel is dat een hardware wallet geen directe verbinding met het internet maakt. Een ColdCard werkt zelfs helemaal zonder internet.

Voorbeelden van bekende hardware wallets zijn: Trezor, Ledger en ColdCard.

Maar ook voor deze apparaten: download alléén de software van hun officiële site. Houd goed in de gaten wat ze adviseren op hun officiële communicatiekanalen zoals Twitter.

Laat bovendien géén persoonlijke data achter bij deze fabrikanten, laat bijvoorbeeld een hardware wallet bezorgen bij een ander adres dan je huisadres. Er zijn namelijk voorbeelden bekend dat klantendata met adresgegevens op straat is komen te liggen.

Voor simpele transacties zijn deze wallets goed geschikt. Voor complexere transacties, denk aan multi-signatures, zijn er nog verbeteringen nodig. Dat was in ieder geval het oordeel van veiligheidsexpert Jameson Lopp.

Voor meer on-chain privacy is een CoinJoin te overwegen, een functionaliteit die wallets zoals Wasabi en Samourai aanbieden. Dat vergt wel de nodige technische kennis en ervaring.

Tips voor veilig opslaan van jouw bitcoin

Tenslotte nog een paar tips voor het veilig bewaren van je Bitcoin:

Lees voor meer tips ook het artikel “Je eerste wallet aanmaken en BTC aanschaffen”.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.