Wat gebeurde er op de Bitcoin markt toen de koers door $20.000 schoot?

De (on)verwachte spurt van de bitcoin (BTC) prijs heeft veel mensen wakker geschud. Op verschillende handelsplatformen was het een topdrukte. Unfolded deelt op Twitter een reeks statistieken die verband hebben met de prijsstijging.

Volume in de Bitcoin markt

Ten eerste noemt de datavorser dat het volume van de futures markt een recordhoogte bereikte. In de hele wereld werd er voor $82 miljard aan futures verhandeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een future is een contract waarmee je het recht krijgt om een onderliggende asset, bitcoin in dit geval, op een specifieke datum tegen een specifieke prijs te (ver)kopen.

Ook op de spotmarkt ging het er hard aan toe met een volume van in totaal $3 miljard. In deze statistiek kijkt Unfolded echter alleen naar de grote platformen, onder meer Coinbase en Kraken. Volgens Coingecko is het volume op álle beurzen met BTC-handelsparen gelijk aan $49 miljard. CoinMarketCap noteert een volume van $55 miljard.

Futures en opties

Ook bij de CME, de Chicago Mercantile Exchange, liep het storm. Naar verluidt was het handelsvolume van de futures hier het dubbele vergeleken met dat van Coinbase. Het volume tikte de $4,7 miljard aan en de Open Interest (OI) tipte op $750 miljoen.

Ook de optiemarkt ondergaat sinds september een enorme opmars. De Open Interest bereikt hier de $6,5 miljard. Deribit is hierbij met name spekkoper. Een optiecontract geeft je het recht (of: een optie) om Bitcoin tegen bepaalde prijs op een bepaalde datum te (ver)kopen. Het is daarbij geen verplichting.

De laatste dagen ging er voor meer dan $1 miljard aan optiecontracten over de toonbank.

Een andere manier, naast de spotmarkt, futures en opties, is om bitcoin te kopen via een fonds van/bij derde partij. Zij kopen deze bitcoin doorgaans op via zogenoemde over-the-counter (OTC) desks. In de Verenigde Staten is Grayscale verreweg de grootste partij waar je dit kunt doen.

Het volume bij Grayscale bereikte gisteren een record van $800 miljoen. Met de huidige prijs hebben ze meer dan $15 miljard aan cryptovaluta in beheer voor al hun klanten.

Wat gebeurde er op de Bitcoin markt toen de koers door $20.000 schoot?

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC