Grayscale kocht in december 3x het aantal gemijnde Bitcoin (BTC) op

Vermogensbeheerder Grayscale heeft momenteel meer dan $20 miljard aan cryptovaluta in beheer. Het heeft de afgelopen maand zelfs drie keer zoveel Bitcoin (BTC) opgekocht, vergeleken met het aantal dat er nieuw gemined werd.

Bitcoin bij Grayscale

Het is al bijna geen nieuws meer dat Grayscale inkopen blijft doen voor haar klanten. Hoewel het stopte met het aannemen van nieuwe (publieke) klanten, is het bedrijf van Barry Silbert wel doorgegaan met het kopen van bitcoin voor hun Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens data van Coin98 Analytics, kocht Grayscale in december 2020 maar liefst bijna drie keer meer BTC op, dan dat er in nieuw omloop kwamen. Je zou daarmee kunnen stellen: miners kunnen niet voldoen aan de vraag van de klanten van Grayscale.

Vorige maand voegde het bedrijf in totaal 72.950 BTC toe aan zijn beheerd vermogen (AUM). Dat komt neer op een bedrag van $2,132 miljard. Ter vergelijking: in dezelfde periode genereerden miners slechts 28.112 nieuwe BTC, wat slechts 38,5% is van de buy-in van Grayscale.

Momenteel verdienen miners 6,25 bitcoin per block (en dus per ~10 minuten) dat ze mogen toevoegen aan de blockchain. Op dagbasis komt dat neer op 900 BTC. Een snelle berekening laat zien dat er dus in een maand niet meer dan 30.000 nieuwe BTC in omloop komen.

De cijfers onderstrepen de term ‘supply shock‘ en ‘liquidity squeeze‘. Er is niet genoeg bitcoin op voorraad om de grote kopers te kunnen voorzien. Het opkopen van bitcoin kan dan alleen door het op te kopen bóven de spotprijs, wat een koersstijgingen tot gevolg heeft.

Het fenomeen was in november al zichtbaar. Naast Grayscale deed ook de Cash App van Square een flinke duit in het zakje.

Activa in beheer

Tijdens de jaarwisseling vierde Grayscale dat ze in totaal $20 miljard in beheer hebben voor hun klanten, verdeeld over verschillende fondsen.

Het gros hiervan is toe te wijzen aan het Bitcoin Trust: $17,5 miljard. Slechts een jaar geleden bedroeg het aantal assets under management slechts $ 2 miljard.

Grayscale kocht in december 3x het aantal gemijnde Bitcoin (BTC) op

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCGrayscale