Grayscale koopt $290 miljoen aan bitcoin (BTC) ondanks klantenstop

Institutioneel geld en Bitcoin (BTC) zijn twee zaken die in 2020 onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Maar onlangs kondigde Grayscale een tijdelijke klantenstop aan voor een aantal fondsen onder haar beheer, waaronder het Bitcoin Trust (GBTC). Maar voor bestaande klanten in het fonds gaat de koop driftig door.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin en groot geld

Het gaat om een tijdelijke pauze. Grayscale sluit de trusts af voor een zogenoemde ‘private placement‘. In het vierde kwartaal van 2019 deden ze precies hetzelfde.

Het betekent dat die financieringsronde niet via een openbare aanbieding gaat, maar via een private ronde, wat meestal bedoeld is voor een klein aantal specifiek uitgekozen beleggers.

Intussen blijft Grayscale dus wel gewoon bitcoin opkopen, zo blijkt uit statistieken van Bybt. Gisteren breidden ze het bedrag aan assets under management (AUM) van hun Bitcoin Trust nog uit met 12.319 BTC. Dat komt neer op $289 miljoen tegen de huidige koers.

Grayscale koopt $290 miljoen aan bitcoin (BTC) ondanks klantenstop

Analisten van JP Morgan schreven maandag nog dat ze hierdoor een afvlakking en correctie van de koers verwachten.

Maar ondanks dat nieuwe klanten zich dus momenteel even niet kunnen aanmelden bij Grayscale, blijft het bedrijf dat onder de Digital Currency Group valt wel gewoon BTC opkopen.

Een eventuele daling of correctie van de prijs lijkt dus niet per se een verband te hebben met het tijdelijke einde van de instroom van het institutioneel geld.

Zo liet Nederlander Jan Uytenhout van Capriole nog zien op Twitter: de recente aankoop van Grayscale betreft 13 keer de hoeveelheid die er in één dag in omloop komt.

?s=20

Ander institutioneel geld

Daarnaast zijn natuurlijk nog andere manieren om (buiten Grayscale om) grote bedragen bitcoin aan te schaffen. Coinbase heeft dit via hun Pro handelsplatform en Prime OTC desk bijvoorbeeld voor verschillende partijen geregeld.

Ki Young Ju van CryptoQuant ziet iets opmerkelijks bij de Amerikaanse beurs. Hij merkt op dat de exchange meerdere cold wallets lijkt aan te maken. Hij suggereert dat ze dit doen in opdracht van grote beleggers als custody dienst.

Zo werd er eerder vandaag nog 12.006 bitcoin van de beurs af gehaald richting een nieuwe wallet. Het gaat om wallets met de volgende bedragen:

?s=21

Op deze manier blijft er steeds minder bitcoin over op beurzen die te koop zijn. Zoals het aloude economie-principe al zei: prijs = vraag een aanbod. De vraag neemt toe (zoals hierboven beschreven) en het aanbod neemt af (door opnames van de beurzen af).

Het is overigens een trend die al het hele jaar bezig is. In totaal is de balans van Bitcoin op beurzen sinds februari met 20% gedaald.

Waar investeerders in 2017 nog traders waren, zijn het nu lange termijn investeerders. Gaan we deze Bitcoin ooit weer terug zien in de ordeboeken, of gaat de ultieme schaarste alleen maar toenemen?

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCGrayscale