Minen van Bitcoin is weer moeilijker, miners verkopen minder BTC

Het gaat goed met Bitcoin (BTC). De prijs staat rond recordhoogtes en het ecosysteem krijgt te maken met steeds meer spelers. Een belangrijk onderdeel van BTC zijn de miners. De miners laten hun hardware werken om bitcoin te verdienen.

Bitcoin miners krijgen elke 2016 blocks (~2 weken) te maken met een aanpassing van de moeilijkheid. Het protocol probeert zo de gemiddelde tijd die tussen een block zit op 10 minuten te houden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Moeilijkheid

De stijging in moeilijkheid is een handige indicator om te zien hoeveel computerkracht het bitcoin netwerk ongeveer behelst. De interesse in het minen van bitcoin groeit gestaag.

Eind 2020 maakte een van de grootste bitcoin hardwarefabrikanten bekend dat hun hardware tot en met mei 2021 is uitverkocht.

Onderstaande grafiek laat de stijging van de moeilijkheid zien. Er is duidelijk al jaren spraken van een flinke stijging: goudkoorts, maar dan voor BTC.

Minen van Bitcoin is weer moeilijker, miners verkopen minder BTC

Momenteel wordt de hashrate van het netwerk geschat op 148 EH/s. Ter vergelijking: begin 2020 was zat dit nog rond de 100 EH/s.

Het mooie aan bitcoin is dat het niet uitmaakt hoeveel extra computerkracht er wordt ingezet in de strijd om nieuwe bitcoin. Door de moeilijkheidsaanpassing reguleert het netwerk de uitgifte van nieuwe bitcoin zelf.

Lees ook: Wat is Bitcoin minen? Een simpele uitleg over de strijd om nieuwe BTC

Wat doen miners met het geld?

De prijsstijging zorgt ervoor dat miners meer winstmarge hebben. Volgens data van CryptoQuant verkopen miners steeds minder van hun verdiende BTC. Dat suggereert dat ook zij (opnieuw) bezig zijn met het opbouwen van een schatkist gevuld met bitcoin.

In onderstaande grafiek zie je de verkoop van BTC (rood) door miners en de groei van de prijs. Ondanks de flinke stijgingen wordt er steeds minder verkocht aan deze kant van de markt.

Minen van Bitcoin is weer moeilijker, miners verkopen minder BTC

Als je de strijd wint om een block verdien je 6,25 BTC en de transactiekosten van de verwerkte transacties. Dat komt volgens Clarkmoody neer op zo’n $253.000 per block (!).

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...