Crypto Crackdown: Strengere Crypto Wetten En Hoe Crypto In Nederland Dit Jaar Zal Veranderen – Wat Betekent Dit Voor Toekomst Crypto?

2213 totale weergaven

Een nieuw rapport van TRM Labs onthult dat 80% van de onderzochte landen in 2023 hun crypto regelgeving hebben versterkt. Hiermee lijkt een wereldwijde trend van scherpere crypto regulering te zijn ontketend. Internationale organisaties, zoals de Financial Action Task Force (FATF), spelen een belangrijke rol in het vormgeven van wereldwijde crypto regulering. 

Volgens senior beleidsadviseur bij TRM Labs, Angela Ang, hebben maar liefst 17 landen in 2023 hun crypto regelgeving aangescherpt. Deze toename in regels komt op een belangrijk moment voor crypto, nu de gemeenschap de goedkeuring van Bitcoin ETF in de VS met spanning afwacht. Deze goedkeuring zal een grote stap zijn naar bredere acceptatie en adoptie van crypto.

Toenemende Crypto Hype En Mainstream Worden Crypto 

Crypto analisten benadrukken dat voordat crypto een echte mainstream doorbraak kan maken, duidelijke regelgeving noodzakelijk is. Steeds meer grote internationale wetgevers willen zeggenschap over crypto regulering, waarmee we in 2024 flink scherpere regelgeving en wetten kunnen verwachten.

De FATF is een van de belangrijkste organisaties die dit jaar internationaal crypto beleid zullen beïnvloeden. Zo plaatst de FATF landen met dubieuze anti witwaspraktijken op een “grijze lijst”, en dringt er op aan geen zaken te doen met landen op deze lijst.

Ang zegt aan dat in 2023 slechts een kwart van de 39 FATF leden volledig voldeden aan wetten die witwassen en financiering van terrorisme tegen gaan. Volgens Ang zullen deze “grijze lijst” landen in 2024 flinke verbeteringen in implementatie van crypto regels moeten doorvoeren om van deze lijst af te komen.

Wat Doen De Werelds Grootste Economieën en G20 Landen? 

Naast de FATF hebben andere organisaties zoals de G20 het afgelopen jaar grote stappen gezet in het opschroeven van crypto regulering. De Financial Stability Board (FSB), die toezicht houdt op de G20, zal tegen eind 2025 een evaluatie uit te brengen over het succes van crypto wetten. 

Daarnaast maakte de International Organization of Securities Commissions (IOSCO) verdere aanbevelingen wat betreft decentralised finance (DeFi), wat echter tot behoorlijke weerstand leidde in de crypto wereld.

Het rapport van TRM labs benadrukt dat het van belang is dat deze organisaties samenwerken en hun beleid stroomlijnen. Dit zal van groot belangrijk zijn om te voorkomen dat verschillende organisaties verschillende wetten laten gelden, wat zowel verwarrend als kostbaar kan zijn voor crypto bedrijven en eventueel nadelig voor cryptomunten zelf. 

Ang geeft aan dat, hoewel prioriteiten per land anders zullen zijn, de verwachting is dat algemene regelgeving internationaal hetzelfde wordt op een manier die vergelijkbaar is traditional finance, waarbij internationale normen worden gevolgd terwijl de uitvoering per land kan verschillen.

Aanscherping Wetten Europese Unie 

In het afgelopen jaar keurde de EU de Markets in Crypto Assets wet (MiCA) goed. Deze nieuwe wet heeft het doel om regels met betrekking tot het bezig van crypto assets op EU-niveau gelijk te trekken. Voordat MiCA eind vorig van kracht ging, hebben lidstaten zoals Frankrijk en Duitsland hun eigen regelgeving bijgewerkt. 

Het Verenigd Koninkrijk heeft ook een reeks nieuwe wetten geïntroduceerd om een algemeen wettelijk kader rondom crypto te kunnen afbakenen, terwijl de Verenigde Staten worstelt met haar regelgeving. Zo heeft de SEC in de VS diverse rechtszaken aangespannen tegen crypto bedrijven zoals Ripple.

Het rapport benadrukt dat landen met strengere regels en toezicht aantoonbaar minder last hebben van illegale activiteiten dan landen waar regulatie nog minder sterk van kracht is.

Crypto in de VS: Geen Regels in 2024, Rechtbanken Bepalen Toekomst 

De complexe relatie tussen crypto en de Amerikaanse overheid zal in 2024 waarschijnlijk enkele cruciale ontwikkelingen zien. Ondanks verdeeldheid in het Congres, lijkt formele regelgeving onwaarschijnlijk vóór 2025. 

De crypto sector hoopt op goedkeuring van Bitcoin ETF’s begin dit jaar. Ondertussen zullen rechtszaken en beleidsbeslissingen de koers van bekendste crypto’s blijven beïnvloeden.

Onduidelijkheid over regels blijft, wat de groei van crypto kan tegenwerken. De crypto wereld wacht op een duidelijk framework van regelgeving en wetten om te kunnen doorgroeien naar mainstream acceptatie en adoptie van cryptocurrency’s.

Impact Nederlandse Crypto Gebruikers

Voor Nederlandse crypto gebruikers betekent deze trend van toenemende regeltjes een belangrijk keerpunt. Terwijl internationale wetmakers en organisaties zoals de FATF en de G20 werken aan het opstellen van algemene regelgeving, zal Nederland als lid van de EU waarschijnlijk het huidige crypto beleid over een andere boeg gooien.

Dit kan betekenen dat Nederlandse crypto bedrijven hun manier van werken zullen moeten aanpassen, en dat gebruikers van crypto veranderingen zullen merken in de komende jaren. Het is van belang dat Nederlandse crypto gebruikers zich bewust zijn van nieuwe regels en op de hoogte blijven van het laatste nieuws.

Door: Sanne Moonemans

Sanne werkt als News Lead bij Bitcoin Magazine en Cryptonews na een diverse loopbaan in de media sector. Ze begon in 2020 met een carriere in marketing na in 2019 een journalistieke opleiding te hebben afgerond in Brussel en ging voor diverse financiele klanten aan de slag. Later stroomde ze door na...