SEC blijft hard optreden tegen crypto ondanks recente verliezen

50601 totale weergaven

De Amerikaanse SEC werd de afgelopen tijd vaak geconfronteerd met tegenslagen, maar dit houdt ze niet tegen om zich agressief tegenover de crypto industrie op te stellen. 

Juridische aandelen voor SEC

De Amerikaanse SEC (Securities and Exchange Commission) heeft de laatste tijd aanzienlijke juridische uitdagingen gehad. De meningen lopen flink uiteen over de vraag of de SEC haar bredere strijd verliest om cryptocurrencies te classificeren als effecten. Recentelijk werd er tijdens een hoorzitting van de senaat toegegeven dat Bitcoin en Ethereum grondstoffen zijn

Dit heeft een aanzienlijke impact gehad op de manier waarop de SEC deze tokens mag reguleren. Echter, het geeft nog niet voldoende aanleiding om andere cryptocurrencies als grondstoffen te classificeren. 

Harde aanpak van crypto

In 2021 werd Gary Gensler voorzitter van de SEC en hij liet duidelijk merken dat hij van plan was om de crypto industrie hard aan te pakken. Ondanks dat er hoop was op een milde aanpak, vanwege zijn achtergrond als bankier en blockchain instructeur bij MIT, liet Gensler al snel zien dat hij crypto hard aan wilde pakken. 

Tijdens zijn ambtstermijn heeft de SEC al talloze rechtszaken aangespannen tegen grote spelers in de crypto industrie, waaronder Coinbase, Binance en Terraform Labs. Ondanks dat de SEC verschillende zaken heeft gewonnen en veel afgehandeld is, wordt de theorie van Gensler dat bijna iedere token, naast Bitcoin, onder zijn jurisdictie valt, met veel uitdagingen geconfronteerd. 

Opmerkelijke verliezen van de SEC

De SEC heeft de afgelopen tijd flinke verliezen geleden vanwege de zelf-toegewezen jurisdictie van Gary Gensler. Hieronder staan enkele opmerkelijke verliezen van de SEC:

  • Bitcoin ETFs: De SEC is een lange tijd tegen het goedkeuren van spot Bitcoin ETFs geweest. In januari dwong een hof van beroep de SEC om Bitcoin ETFs goed te keuren. 
  • Ripple, XRP en effectenrecht: De juridische strijd tussen de SEC en Ripple Labs begon al voor Genslers ambtstermijn, maar heeft zich onder zijn leiding verder ontvouwd. Ondanks dat institutionele verkopen van XRP door Ripple als niet-geregistreerde effecten worden gezien, is dit niet het geval bij secundaire verkopen. Dit ging in tegen het standpunt van Gensler dat de meeste crypto tokens effecten zijn. 
  • SAB 121: Deze wet werd als controversieel gezien in het Congres, waarbij zowel het Huis als de Senaat stemde om deze in te trekken. Ondanks dat het niet lukte om het veto van president Biden aan de kant te schuiven, schaadde dit de reputatie van de SEC. De SEC werd bekritiseerd door de GAO omdat ze de regel hadden opgelegd zonder behoorlijke evalutatie door het Congres. 
  • D.E.B.T. Box: De rechtszaak tussen de SEC en crypto startup D.E.B.T. Box werd ontsierd door valse verklaringen. In maart bekritiseerde de rechter de SEC hierop, wat leidde tot een afgewezen zaak en opgelegde juridische kosten voor de SEC van $1,8 miljoen. Dit leidde tot het ontslag van twee SEC-agenten en de sluiting van het kantoor in Salt Lake. 

Overwinningen en volharding van de SEC

Ondanks tegenslagen heeft de SEC enkele overwinningen behaald die het toekomstige beleid kunnen beïnvloeden. Veel succesvolle handhavingsacties blijven onopgemerkt, aangezien deze tegen kleinere bedrijven zijn. 

De volharding van de SEC kwam duidelijk naar voren in de zaak tegen Coinbase. Ondanks dat Coinbase alle aanklachten af probeerde te wijzen, mislukte dit grotendeels. Zo stond de rechter de SEC toe om een rechtszaak aan te spannen wegens het stakingsprogramma van Coinbase. Hierbij erkende ze dat aanvankelijke tokenaanbiedingen effectenaanbiedingen zouden kunnen inhouden. Een soortgelijke situatie deed zich ook voor in de zaak tussen de SEC en Binance. 

Samenvatting

Samenvattend blijft de SEC, ondanks incidentele overwinning tegen crypto, zich meedogenloos en agressief opstellen tegen cryptobedrijven, waarbij ze zich richten op grote cryptobedrijven, waaronder Coinbase, Uniswap en Consensys. De agressieve houding geeft aan dat geen enkel onderdeel van de crypto industrie veilig is voor kritiek van de SEC. 

De dynamiek tussen de cryptomarkt en de SEC zal kunnen veranderen met een nieuwe regering in het Witte Huis in 2025. Hoe groot deze impact zal zijn, is echter niet duidelijk. 

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...