Bitzlato oprichter vrijgesproken van extra gevangenisstraf voor $700M Dark Web activiteiten

982 totale weergaven

Anatoly Legkodymov, oprichter van de nu failliete cryptobeurs Bitzlato, is gespaard gebleven van extra gevangenisstraf nadat hij al 18 maanden in het Metropolitan Detention Centre (MDC) in Brooklyn had gezeten. Ondanks het feit dat zijn exchange meer dan $700 miljoen aan illegale fondsen verwerkte, vond de rechtbank dat de tijd die hij had uitgezeten voldoende straf was.

Rechter vindt uitgezeten tijd voldoende

In een vonnis op 18 juli veroordeelde rechter Eric Vitaliano van het New York District Court Legkodymov tot een lange gevangenisstraf, waarbij hij de zware omstandigheden van het Brooklyn MDC als voldoende straf beschouwde. Legkodymov had schuld bekend aan het exploiteren van een geldtransportbedrijf zonder vergunning.

Details van de overtreding

Bitzlato was betrokken bij het verwerken van meer dan $700 miljoen aan illegale cryptocurrency transacties van het Russische dark web, met name Hydra Market.

De aanklager beschuldigde Legkodymov ervan dat hij verzuimde om de gebruikersactiviteiten adequaat te controleren, waarbij veel transacties in verband werden gebracht met criminele activiteiten zoals het witwassen van geld en cyberoplichting.

Omstandigheden in Brooklyn MDC

Rechter Vitaliano benadrukte de erbarmelijke omstandigheden in het MDC, noemde het een “verschrikkelijke plek” en noemde twee recente moorden op gedetineerden als een factor in zijn beslissing om Legkodymov geen extra gevangenisstraf te geven.

Financiële gevolgen

Als onderdeel van zijn pleidooi zal Legkodymov afstand doen van elke aanspraak op $23 miljoen aan cryptocurrency activa die in beslag zijn genomen door de Franse politie tijdens de internationale operatie die leidde tot de sluiting van Bitzlato in januari 2023.

Internationale Sting Operation

Legkodymov’s arrestatie in Miami op 17 januari 2023 was onderdeel van een gecoördineerde operatie waarbij de Verenigde Staten, Spanje, Portugal, Cyprus en Europol betrokken waren.

Europol meldde dat bijna de helft van Bitzlato’s transacties verband hield met illegale activiteiten, wat de significante impact van de beurs op de dark web economie onderstreept.

Samenvatting

Hoewel de beslissing om Legkodymov’s straf te beperken tot de tijd die hij heeft uitgezeten misschien mild lijkt, onderstreept het de wrede omstandigheden van detentie in Brooklyn MDC en weerspiegelt het een balans tussen straf en een humane behandeling. De zaak benadrukt de voortdurende inspanningen om cryptobeurzen die illegale activiteiten faciliteren, aan te pakken.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....