Ethereum ETF’s sloten vorige week met een verlies van meer dan $300 miljoen.

595 totale weergaven
Ethereum ETF

De allereerste handelsweek zit er op voor de kersverse ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). Afgelopen dinsdag betraden de fondsen met een knaller de Amerikaanse beurzen, maar de rest van de week bleek helaas een grote teleurstelling. 

Grote uitstroom bij ethereum ETF’s

Nu het weekend is aangebroken kunnen we de balans opmaken voor de allereerste week van de ethereum ETF’s. Op maandag gaf de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) toestemming voor de fondsen om gelanceerd te worden met de goedkeuring van de S-1 registratieverklaringen. De crypto-wereld heeft lang op de lancering moeten wachten, aangezien eind mei al de zogeheten 19b-4 aanvragen werden goedgekeurd. 

Op de eerste handelsdag waren de ethereum ETF’s direct in trek met een handelsvolume van meer dan $ 1 miljard. Niet geheel onbelangrijk, de fondsen trokken die dag maar liefst $ 106,6 miljoen aan investeringen aan. 

Het handelsvolume is de rest van de week iets gedaald, maar de geldstromen zijn compleet de andere kant opgeslagen. Op woensdag verloren de fondsen $ 133,3 miljoen, gevolgd door $ 152,4 miljoen op donderdag en $ 162,7 miljoen op vrijdag. 

Onderaan de streep hebben de negen ethereum ETF’s tezamen $ 341,8 miljoen verloren, zo laten gegevens van Farside Investors zien.

Grayscale’s ETHE-fonds verliest $ 1,5 miljard

Grayscale’s recent geconverteerde Ethereum-fonds is de enige die te kampen heeft gehad met uitstromen. Hoewel de uitstromen allesbehalve verrassend waren, heeft tot veel angst tot de cryptomarkt gebracht.

Op de debuutdag verloor de Grayscale Ethereum Trust (ETHE) maar liefst $ 484,1 miljoen. De andere fondsen wisten dit grote verlies die dag nog te compenseren, grotendeels te danken aan BlackRock en Bitwise die beiden meer dan $ 200 miljoen verwelkomden.

De rest van de week zijn de uitstromen iets lager uitgevallen, maar nog altijd iedere dag boven de $ 300 miljoen. Op dinsdag verloor het in 2017 opgerichte fonds $ 326,9 miljoen, gevolgd door $ 346,2 miljoen op donderdag en $ 356,3 miljoen op vrijdag. In totaal is het fonds al met meer dan $ 1,5 miljard gekrompen sinds de ETF-conversie.

Een belangrijke reden waarom investeerders massaal uit het ETHE-fonds stappen is omdat het fonds ongeveer 10 keer duurder is dan de concurrenten. Bovendien biedt de conversie veel investeerders de mogelijkheid hun aandelen met winst te verkopen. Toen het nog een gesloten trustfonds was, gold er namelijk een lock-upperiode waardoor de aandelen vaak tegen een korting vergeleken met de werkelijke waarde werden verhandeld. 

Momenteel beheert Grayscale nog altijd meer dan $ 7 miljard aan ether voor zijn ETHE-fonds. Mochten de uitstromen zich op deze manier voortzetten, kan het fonds binnen minder dan een maand volledig leeg zijn.

Lees meer over:
ETFETH ETFEthereum ETF

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...