Amerikaanse federale schuld is meer dan $35 biljoen

586 totale weergaven
Amerikaanse federale schuld is meer dan $35 biljoen

De totale federale schuld van de Verenigde Staten heeft onlangs een historisch hoogtepunt bereikt van $35 biljoen. Dit omvat zowel de schuld die door het publiek wordt gehouden als de schuld die in overheidsrekeningen en trustfondsen is ondergebracht. Het markeert een significante toename ten opzichte van eerdere jaren, waarbij de grens van $34 biljoen in januari 2024 werd overschreden en $33 biljoen in september 2023. Deze snelle stijging onderstreept de groeiende financiële uitdagingen waarmee het land wordt geconfronteerd​.

Oorzaken van de schuldgroei

De stijgende schuld is deels te wijten aan de demografische veranderingen in de VS. De vergrijzende bevolking verhoogt de kosten voor sociale zekerheid en gezondheidszorg, aangezien meer Amerikanen met pensioen gaan en langer leven. Daarnaast dragen ook de stijgende gezondheidszorgkosten en ontoereikende belastinginkomsten bij aan de groeiende schuldenlast. Deze factoren, gecombineerd met substantiële overheidsuitgaven en lage belastinginkomsten, creëren een onevenwichtige begroting​.

Economische gevolgen en toekomstperspectieven

Het hoge schuldenniveau vormt een bedreiging voor de economische stabiliteit van de Verenigde Staten. De rente op de schuld groeit snel, wat betekent dat steeds meer van de federale begroting naar rentebetalingen gaat in plaats van naar andere essentiële uitgaven, zoals infrastructuur en onderwijs. Het Congressional Budget Office (CBO) waarschuwde onlangs dat de schuld als percentage van het BBP tegen 2027 een recordhoogte van meer dan 106% zal bereiken, wat een ongekende situatie sinds de nasleep van de Tweede Wereldoorlog​.

Experts benadrukken dat zonder ingrijpende maatregelen, zoals belastinghervormingen of vermindering van uitgaven, de schuldenlast zal blijven groeien. Dit zou toekomstige generaties kunnen belasten met een enorme financiële verantwoordelijkheid, waardoor het cruciaal is om een duurzamere fiscale koers te kiezen​.

De stijgende federale schuld van de Verenigde Staten is een dringende kwestie die actie vereist van beleidsmakers. Hoewel recente wetgevingen zoals de Fiscal Responsibility Act enige vooruitgang hebben geboekt in het beheersen van de uitgaven, blijft de noodzaak voor verdere maatregelen groot. De keuzes die nu worden gemaakt, zullen een aanzienlijke impact hebben op de toekomstige economische gezondheid van het land.

The National Debt is now more than $35 trillion. What does that mean?

Lees meer over:
Amerika

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...