Bitcoin vs crypto: Dominantie van BTC bereikt hoogste niveau sinds 2021

935 totale weergaven
bitcoin dominantie

De dominantie van Bitcoin, een maatstaf voor de marktkapitalisatie van Bitcoin ten opzichte van de totale cryptomarkt, heeft een piek van 54% bereikt. Dat is het hoogste niveau in de afgelopen 30 maanden. Dit markeert een significante stijging vanaf een dominantie van onder de 49% aan het begin van oktober, wat samenvalt met een periode die bekend staat als “Uptober,” historisch gezien een gunstige maand voor crypto.

Bitcoin en de rest

Bitcoin is een constante factor in deze markt. De recente stijging in dominantie kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Ten eerste is er het komende halveringsevenement van Bitcoin in april 2024, waarbij de beloning voor het minen van Bitcoin gehalveerd wordt van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. Dit evenement wordt vaak geassocieerd met een stijging in prijs, omdat het aanbod van nieuwe Bitcoin vermindert​. Daarnaast heeft de goedkeuring van spot Bitcoin ETF’s in de Verenigde Staten geleid tot een verhoogde interesse van traditionele financiële instellingen, wat een positieve invloed heeft gehad op de dominantie van Bitcoin​.

Ook heeft BTC een unieke positie. Het is het enige netwerk dat wereldwijd als geld wordt gezien en op steeds meer manieren wordt geïntegreerd met de oude financiële wereld. Marketingtermen als ‘digitaal goud’ werken daar ook aan mee. Het Proof-of-Work principe maakt het ook uniek. De meeste uitdagers hebben andere consensusmechanisme die de koppeling met de echte wereld zijn verloren. Een aantal jaar geleden stapte ook Etheruem over van Proof-of-Work naar Proof-of-Stake. Zoals de naam al doet vermoeden gaat het daar om wie de grootste stapel tokens heeft, terwijl er bij bitcoin wordt gemijnd met energie en hardware.

In tegenstelling tot Bitcoin, hebben andere cryptocurrencies zoals Ethereum, Cardano en Ripple de afgelopen tijd zwakke prestaties laten zien, wat de dominantie van Bitcoin verder versterkt. Deze verschuiving in marktpreferentie benadrukt de aantrekkingskracht van Bitcoin als een relatief stabiel en veilig activum in een volatiele cryptomarkt​.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...