Bitcoin daalde meer dan 10% sinds piek rond $70.000 3 dagen geleden

845 totale weergaven

Bitcoin (BTC) heeft de afgelopen dagen een aanzienlijke waardedaling doorgemaakt. Sinds het bereiken van een hoogtepunt van $70.000 op 29 juli 2024, is de koers met meer dan 10% gedaald. Op 1 augustus noteerde Bitcoin een koers van $62.700, het laagste niveau in twee weken. Deze daling vertegenwoordigt een verlies van 5,5% in de afgelopen 24 uur, wat gunstiger is dan de bredere CoinDesk 20 Index die met 6,1% daalde. Andere cryptocurrencies zoals Ether (ETH) en Solana (SOL) daalden respectievelijk met 5,8% en 10%.

Economische gegevens en marktreacties

De koersdaling van Bitcoin komt op een moment dat de markten worden beïnvloed door verschillende economische factoren. De ISM Manufacturing PMI voor juli in de Verenigde Staten daalde sterker dan verwacht, wat leidde tot een daling van de rentetarieven naar het laagste niveau in maanden. Bovendien stegen de eerste werkloosheidsaanvragen in de VS tot het hoogste niveau in ongeveer een jaar. Deze gegevens suggereren dat de Amerikaanse economie vertraagt, wat de kans op een renteverlaging door de Federal Reserve in september vergroot.

Ook internationaal zijn er monetaire verschuivingen. De Bank of England verlaagde haar rentetarief voor het eerst in vier jaar, in navolging van de Bank of Canada en de Europese Centrale Bank die eerder in 2024 al begonnen met versoepelingsmaatregelen.

Politieke invloed op cryptomarkten

Naast economische factoren spelen ook politieke ontwikkelingen een rol in de volatiliteit van de cryptomarkten. De stijging van Bitcoin naar $70.000 begin deze week werd deels gestimuleerd door positieve verwachtingen na de Bitcoin 2024-conferentie in Nashville. Tijdens deze conferentie beloofde de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump steun voor Bitcoin en suggereerde hij zelfs dat de Amerikaanse overheid crypto als strategisch bezit zou kunnen beschouwen.

Echter, de kansen op een overwinning van Trump in de aankomende verkiezingen lijken te zijn afgenomen. Volgens Polymarket zijn de kansen van de Democratische kandidaat Kamala Harris om de verkiezingen te winnen gestegen tot 44%, terwijl de kansen van Trump zijn gedaald van 70% twee weken geleden naar 55%. Het is nog onduidelijk hoe een eventuele regering-Harris zou omgaan met Bitcoin en de bredere cryptomarkt, maar de afname van de kansen op een cryptovriendelijke president lijkt beleggers nerveus te maken.

Huidige statistieken van BTC

De huidige marktwaarde van Bitcoin (BTC) bedraagt $1,28 biljoen, met een koers van $64.740. Dit vertegenwoordigt een daling van 12,30% sinds het hoogste punt ooit van $73.790, bereikt op 14 maart 2024, 140 dagen geleden. Met een geldhoeveelheid van 19.734.167,99 BTC is momenteel 93,97% van de totale voorraad uitgegeven.

Bitcoin koers in de afgelopen 7 dagen

Vergelijking met goud

Interessant is dat Bitcoin momenteel wordt gewaardeerd op 26,5 troy ounce goud, waarbij de marktkapitalisatie van Bitcoin 7,58% van die van goud bedraagt. Deze vergelijking benadrukt de groeiende rol van Bitcoin als digitaal oppotmiddel, vergelijkbaar met fysiek goud.

Miners

De huidige blocksubsidie, het bedrag aan BTC dat wordt gegenereerd voor elke gevonden blok, is 3,125 BTC. Dit vertegenwoordigt een waarde van ~$200.000 per blok, waarbij de dagelijkse inkomsten per petahash per seconde (PHash/s) 77.298 satoshi bedragen, wat neerkomt op een waarde van $51,61. De gemiddelde transactiekosten per blok bedragen 0,07 BTC, wat 2,06% van de totale blokbeloning uitmaakt.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...