Experts doen oproep: Noodverlaging van rentetarieven

1522 totale weergaven
Experts doen oproep: Noodverlaging van rentetarieven

Enkele prominente economen roepen op tot een noodverlaging van de rentetarieven door de Amerikaanse Federal Reserve, te midden van toenemende economische zorgen. Jeremey Siegel, emeritus hoogleraar aan de Wharton School of Business, pleitte voor een onmiddellijke verlaging van 75 basispunten in de federale fondsenrente. Hij benadrukte dat de huidige rentevoet tussen 5,25% en 5,5% te hoog is en pleitte voor een verdere verlaging tot 3,5% à 4% om een economische recessie te vermijden.

Is de rente te hoog?

Nigel Green van de deVere Group ondersteunde een minder agressieve verlaging van 25 basispunten om een “harde landing” te voorkomen. Volgens hem moet de Fed snel handelen om een recessie te vermijden. Daarentegen stelde Matt Hougan, Chief Investment Officer bij Bitwise, dat een noodverlaging onwaarschijnlijk is, gezien de voorzichtige benadering van Fed-voorzitter Jerome Powell. Hougan verwacht echter wel een renteverlaging van 50 basispunten in september en mogelijk meer verlagingen tegen het einde van het jaar.

Wat nu?

De roep om een verlaging volgt op een zwakker dan verwacht banenrapport en een aanzienlijke daling van de Amerikaanse aandelenmarkten, die met ongeveer 2,4% daalden. Ook de cryptomarkt beleefde een moeilijke periode, waarbij Bitcoin meer dan 8% verloor in 24 uur tijd. Dit was de grootste dagelijkse daling sinds januari 2022.

Ondanks de onzekerheid blijven sommige analisten optimistisch over de lange termijn. Zij wijzen op de mogelijkheid van verbeterde liquiditeit en economische stabiliteit, wat gunstig kan zijn voor risicovolle activa, waaronder crypto.

Een noodverlaging van de rentetarieven door de Federal Reserve zou betekenen dat de centrale bank de rente snel verlaagt buiten de reguliere vergaderingen om. Dit soort maatregelen wordt vaak genomen in reactie op economische crises of plotselinge marktschokken om de economie te ondersteunen.

Een verlaging van de rentetarieven heeft verschillende implicaties:

  • Lagere leenkosten: Het wordt goedkoper om geld te lenen voor zowel consumenten als bedrijven, wat kan leiden tot een toename van investeringen en consumptie.
  • Invloed op de financiële markten: Aandelenmarkten kunnen positief reageren omdat lagere rentevoeten investeringen aantrekkelijker maken dan spaargeld. Echter, de markten kunnen ook negatieve reacties vertonen als de verlaging wordt gezien als een teken van ernstige economische problemen.
  • Effect op de dollar: Een lagere rente kan de waarde van de dollar verminderen, wat gunstig kan zijn voor exporteurs, maar de importprijzen kan verhogen.
  • Stimulering van de economie: Door de rente te verlagen, probeert de Fed de economische groei te stimuleren, vooral als er dreiging is van een recessie.

Echter, niet alle experts zijn het eens over de noodzaak van een noodverlaging. Sommigen, zoals Matt Hougan van Bitwise, vinden dat de Fed een voorzichtige aanpak moet hanteren en dat een dergelijke verlaging niet noodzakelijk is op dit moment​

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...