‘Bitcoin faalt als hedge tegen systeemcrisis’, zegt Nassim Taleb

987 totale weergaven

Tijdens een interview op CNBC’s Squawk Box benadrukte Nassim Nicholas Taleb, auteur van “The Black Swan” en adviseur bij Universa Investments, dat Bitcoin een slechte hedge is tegen een systeemcrisis.

Taleb verklaarde dat de recente daling van de cryptomarkt op 5 augustus, waarbij de totale marktwaarde met 510 miljard dollar daalde, een duidelijk bewijs is dat Bitcoin niet beschermt tegen het smelten van activa.

De markante man is al jaren geen fan van bitcoin. Hij laat regelmatig weten dat hij er echt niets in ziet en ook de community er omheen maar niets vindt.

Taleb’s kritiek op Bitcoin is gebaseerd op de vergelijking met andere activa. Hij wees erop dat, terwijl de S&P 500 met meer dan 5% daalde en de Nikkei-index met ongeveer 12%, Bitcoin een nog grotere daling van ongeveer 18% doormaakte.

Hij vergeleek Bitcoin met speculatieve activa, zoals dure vastgoedobjecten in Manhattan, die voornamelijk de aandelenmarkt volgen. In tegenstelling tot goud, dat hij beschreef als een betere waardeopslag omdat het zijn waarde over duizenden jaren behoudt.

Taleb is geen fan van bitcoin

Taleb verduidelijkt zijn standpunt verder en stelde hij dat Bitcoin niet alleen geen hedge is tegen inflatie of activa-devaluatie. Maar ook geen praktisch economisch nut heeft vanwege zijn grote prijsschommelingen.

Hij benadrukte dat, in tegenstelling tot goud dat zijn waarde behoudt, Bitcoin afhankelijk is van technologie en elektriciteit om te bestaan, wat het kwetsbaar maakt. Taleb ging zelfs zo ver om Bitcoin te vergelijken met een dure grap, aangedreven door een massa speculanten​.

De recente marktcorrectie werd mede veroorzaakt door de renteverhoging van de Bank of Japan op 31 juli, wat leidde tot een sterke stijging van de yen. Dit zorgde voor hogere kosten voor buitenlandse leners met yen-schulden, wat een kettingreactie veroorzaakte in verschillende markten, waaronder de cryptomarkt, die zwaar leunt op geleende middelen voor risicovolle handel​.

Lees meer over:
Taleb

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...