Aandeel Bitfarms stijgt met 22% na verrassend positieve kwartaalcijfers

133 totale weergaven

Het aandeel van het Canadese Bitcoin-mijnbouwbedrijf Bitfarms steeg op 8 augustus met bijna 22%, nadat het bedrijf beter dan verwachte resultaten bekendmaakte voor het tweede kwartaal van 2024. Ondanks een daling in de omzet en toenemende operationele kosten, wist Bitfarms de verliezen te beperken, wat leidde tot optimisme bij beleggers. En dat is opmerkelijk, want minen is moeilijker dan ooit.

Resultaten tweede kwartaal

Bitfarms maakte een verlies van 7 cent per aandeel, aanzienlijk minder dan de 11 cent per aandeel die analisten hadden voorspeld. Hoewel de totale omzet met 16% daalde ten opzichte van het eerste kwartaal en uitkwam op $42 miljoen, was het verlies minder groot dan verwacht. Dit werd deels veroorzaakt door de impact van de Bitcoin-halving in april, waarbij de beloning voor het mijnen van een blok werd gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC. De halving heeft de inkomsten van mijnbouwbedrijven wereldwijd onder druk gezet, en Bitfarms was daarop geen uitzondering.

In het tweede kwartaal produceerde Bitfarms 614 BTC, met een geschatte marktwaarde van $37 miljoen. Echter, de kosten voor het produceren van één Bitcoin stegen fors naar $47.300, een aanzienlijke toename ten opzichte van de $27.900 in het eerste kwartaal van 2024. Deze stijging in kosten was voornamelijk te wijten aan hogere energiekosten en de versnelde afschrijving van verouderde mijnbouwapparatuur, wat resulteerde in een operationeel verlies van $23,6 miljoen.

Daarnaast investeert Bitfarms momenteel fors in de modernisering van zijn mijnbouwapparatuur en breidt het bedrijf zijn activiteiten uit naar nieuwe geografische gebieden. In april 2024 kondigde het bedrijf een investering van $240 miljoen aan om zijn mijnbouwwagenpark te vernieuwen en 88.000 nieuwe mijnwerkers toe te voegen.

Strategische verschuiving en toekomstperspectieven

Onder leiding van de nieuwe CEO Ben Gagnon is Bitfarms bezig met een strategische heroriëntatie. Gagnon gaf aan dat het bedrijf zich niet alleen richt op de uitbreiding van zijn Bitcoin-mijnactiviteiten, maar ook kijkt naar nieuwe groeimogelijkheden buiten de traditionele mijnbouw. Hierbij wordt gedacht aan high-performance computing (HPC) en kunstmatige intelligentie (AI), sectoren die snel aan belang winnen in de technologische industrie.

Een belangrijk onderdeel van deze strategie is de ontwikkeling van een nieuwe mijnbouwlocatie in Sharon, Pennsylvania, die naar verwachting de verwerkingscapaciteit van Bitfarms aanzienlijk zal verhogen. Het bedrijf verwacht dat deze en andere uitbreidingen de hashrate—de maat voor de verwerkingskracht van het netwerk—zullen verhogen tot meer dan 35 EH/s in 2025, een groei van 67% ten opzichte van de beoogde 21 EH/s aan het einde van dit jaar.

De aankondiging van deze resultaten en toekomstige plannen leidde tot een sterke koersstijging van het aandeel Bitfarms. Beleggers lijken vertrouwen te hebben in de strategie van het bedrijf, ondanks de uitdagingen waarmee de sector geconfronteerd wordt, zoals stijgende energiekosten en de afnemende beloningen door de halving van Bitcoin.

Lees meer over:
miners

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...