Centrale bank in VS gaat hard in tegen ‘cryptovriendelijke’ bank

415 totale weergaven

De Federal Reserve Bank van Philadelphia heeft op 5 augustus 2024 een schriftelijke overeenkomst gesloten met Customers Bancorp, Inc. en Customers Bank, beide gevestigd in Pennsylvania. Deze overeenkomst volgt op de bevindingen van de Federal Reserve dat de banken significante tekortkomingen vertoonden in hun risicomanagementpraktijken en de naleving van anti-witwaswetgeving (AML) en de Bank Secrecy Act (BSA). Het gaat onder andere hoe de bank omging met partijen in de wereld van ‘digitale valuta’.

Strijd tegen crypto

Customers Bancorp, dat zich richt op digitale activa en een platform voor directe betalingen via blockchaintechnologie beheert, bleek onvoldoende maatregelen te hebben getroffen om risico’s effectief te beheersen. De Federal Reserve eist nu dat de bank binnen 60 dagen een uitgebreid plan voor risicomanagement en verbeterde naleving van de AML/BSA-regelgeving opstelt.

De overeenkomst benadrukt ook de noodzaak van verbeterd toezicht door de raad van bestuur van beide banken, vooral met betrekking tot de activiteiten rond digitale activa. De banken moeten zorgen voor adequate middelen en expertise om te voldoen aan de regelgeving, en ze dienen hun interne controles en due diligence-processen te versterken.

Het is een trend die we al heel lang zien: de broekriem moet strakker worden aangetrokken bij banken die diensten leveren aan bedrijven die iets met bitcoin of crypto doen. Dat is niet uniek voor de VS, maar zien we wereldwijd. Banken kunnen worden gestraft als zij te makkelijk diensten aanbieden.

Het is voor bedrijven in de industrie vaak niet makkelijk om aan een bankrekening te komen, laat staan nog veel andere diensten te regelen. Zaken als financiering, leningen of andere doodnormale dingen worden niet makkelijker. In de VS zien we dat steeds meer banken die zich richten op deze markt hun manier van werken moeten aanpassen of zelfs opschorten.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...