Van EVM naar RISC-V en simpeler consensusmodel

Vitalik Buterin zet een gewaagde stap in de evolutie van Ethereum. Zijn voorstel, geïnspireerd op de eenvoud van Bitcoin, moet het netwerk overzichtelijker, efficiënter en veiliger maken.
Een nieuw fundament voor Ethereum’s consensuslaag
Met een verrassend directe toon presenteert Vitalik Buterin in zijn blogpost “Simplifying the L1” een fundamentele hervorming van Ethereum’s architectuur. Het hart van zijn voorstel? De introductie van een “3-slot finality”-model dat komaf maakt met de huidige, omslachtige mechanismen zoals epochs en validatorrotaties. Hierdoor wordt het validatorennetwerk kleiner en het consensusproces robuuster.
Buterin wil verder decentraliseren met behulp van STARK-gebaseerde aggregatieprotocollen, die volgens hem niet alleen de coördinatie binnen het netwerk vereenvoudigen, maar ook de algehele veiligheid en efficiëntie verbeteren. Dit zou de weg kunnen vrijmaken voor een Ethereum dat zich sneller kan aanpassen aan nieuwe uitdagingen, zonder vast te lopen in technische complexiteit.
One of the best things about Bitcoin is how simple it is. This simplicity has lots of benefits. Let’s bring those benefits to Ethereum. pic.twitter.com/YwmVaOCPlP
— vitalik.eth (@VitalikButerin) May 3, 2025
Overstap naar RISC-V: eenvoud en ZK-efficiëntie
Op de uitvoeringslaag wordt een radicale koerswijziging voorgesteld: weg van de Ethereum Virtual Machine, richting RISC-V—een lichtgewicht, open-source instructieset die bij uitstek geschikt is voor zero-knowledge-bewijzen. Door deze overstap zouden de prestaties van cryptografisch bewijswerk potentieel honderdvoudig toenemen.
Tegelijkertijd wil Buterin bestaande smart contracts niet in de kou laten staan. Een overgangsperiode waarin een RISC-V-interpreter naast de EVM draait, moet zorgen voor compatibiliteit. Daarmee blijft het netwerk toegankelijk voor bestaande applicaties, terwijl de fundering klaargestoomd wordt voor de toekomst.
Ook pleit Buterin voor meer uniformiteit in het protocol: standaard erasure coding, consistente serialisatie met SSZ en gestandaardiseerde boomstructuren. Daarbij stelt hij voor om de hoeveelheid consensuskritieke code bewust te beperken—een opvallende knipoog naar de minimalistische benadering van projecten als Tinygrad.
A backwards-compatibility strategy: move the old EVM from consensus-critical client code, to a RISC-V implementation. Existing contracts would continue working as-is. pic.twitter.com/9a7ND4u2r5
— vitalik.eth (@VitalikButerin) May 3, 2025
Vitaliks visie: eenvoud als sleutel tot toekomstbestendigheid
Deze herziening komt niet uit het niets. Ethereum staat onder druk, zo bleek ook uit opmerkingen van Nansen-CEO Alex Svanevik tijdens het LONGITUDE-evenement: het marktaandeel van Ethereum binnen de Layer 1-sector neemt af. Buterin erkent dat de groeiende technische complexiteit van het protocol leidt tot trager ontwikkeltempo en hogere foutgevoeligheid.
Zijn antwoord: terug naar de essentie. Door rigoureus te snoeien in overbodige structuren en te kiezen voor gestroomlijnde oplossingen, wil hij Ethereum toekomstbestendig maken. Niet door alles te veranderen, maar door de kern te herdefiniëren. Een Ethereum dat niet alleen krachtig is, maar ook begrijpelijk en schaalbaar—dat is de ambitie.
Now we get to the execution layer. This is one of my motivations for proposing the RISC-V (or other ZK-friendly) VM shift. pic.twitter.com/B8fLgeYjiL
— vitalik.eth (@VitalikButerin) May 3, 2025
Vond je dit artikel waardevol? Steun dan BitcoinMagazineNL door op ons te stemmen als ‘Best Media Platform’ tijdens de Dutch Blockchain Week Awards. Wij brengen jou al jaren nieuws, inzichten en kennis over crypto en blijven dit doen. Nu hebben we jouw hulp nodig. Ga naar deze pagina, registreer je en stem op BitcoinMagazineNL. Jouw stem telt en maakt voor ons het verschil. Stem vandaag nog!
Met meer dan 60 chains gesupport kan je al je main crypto coins aanschaffen via Best Wallet.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
