Noorse centrale bank koopt aandeel in grootste Bitcoin hodler

188 totale weergaven
noorse centrale bank koopt bitcoin

Norges Bank, de centrale bank van Noorwegen, heeft een opmerkelijke investering gedaan in het Amerikaanse bedrijf MicroStrategy. Volgens recente gegevens bezit Norges Bank meer dan 1,1 miljoen aandelen van het bedrijf, met een totale waarde van ongeveer $152 miljoen. Dit betekent dat de bank haar positie in MicroStrategy aanzienlijk heeft vergroot, met een toename van bijna 1,12 miljoen aandelen sinds 31 december 2023.

Deze investering is opvallend, vooral gezien het feit dat MicroStrategy bekend staat om zijn aanzienlijke bitcoinbezit. Het bedrijf, onder leiding van CEO Michael Saylor, heeft zich de afgelopen jaren getransformeerd van een softwarebedrijf naar een van de grootste institutionele houders van bitcoin. Deze strategische shift heeft het bedrijf tot een populaire keuze gemaakt voor beleggers die indirect willen profiteren van de waardestijging van bitcoin.

Centrale banken en MicroStrategy

MicroStrategy is van origine een business to business softwarebedrijf. Die tak van het bedrijf gaat niet per se goed, maar de grote stapel aan bitcoin (226.500 BTC!) maakt het een interessante investering voor verschillende partijen.

Norges Bank’s aanzienlijke uitbreiding van haar aandelen in MicroStrategy kan worden gezien als een indirecte blootstelling aan de cryptomarkt. De beweging komt op een moment dat traditionele financiële instellingen en overheden wereldwijd steeds meer betrokken raken bij digitale activa, ondanks de volatiliteit en de regelgevingsonzekerheden die de markt blijven beïnvloeden.

De Noorse centrale bank is niet de enige institutionele belegger met aanzienlijke belangen in MicroStrategy. Andere grote spelers, zoals Charles Schwab Investment Management en Price T Rowe Associates, hebben ook aanzienlijke posities in het bedrijf. Echter, de uitbreiding door Norges Bank is bijzonder opvallend vanwege de omvang en de snelheid waarmee deze aandelen zijn gekocht. Ook gaat het hier om een centrale bank.

Deze stap roept vragen op over de lange termijnstrategie van Norges Bank met betrekking tot bitcoin en gerelateerde activa. Terwijl sommige analisten speculeren dat de bank speculatief inzet op de toekomstige groei van bitcoin, suggereren anderen dat dit deel uitmaakt van een bredere diversificatiestrategie in het licht van de toenemende acceptatie van digitale activa wereldwijd.

Lees meer over:
MicroStrategyNoorwegen

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...