Bank of Ghana introduceert richtlijnen voor digitale activa

811 totale weergaven

De Bank of Ghana (BoG) heeft ontwerpverordeningen uitgebracht die gericht zijn op het opzetten van een uitgebreid framework voor de groeiende digitale activasector van het land, wat een belangrijke stap betekent in de richting van het reguleren van cryptocurrencies en het waarborgen van consumentenbescherming.

Introductie van nieuwe regelgeving voor digitale activa

De Bank of Ghana (BoG) kondigde op 16 augustus 2024 ontwerpverordeningen aan, gericht op het structureren van de digital asset sector van het land.

Deze richtlijnen zijn bedoeld om de financiële inclusie te verbeteren, economische stabiliteit te waarborgen en consumenten te beschermen nu de cryptocurrency markt blijft groeien.

Na een interne evaluatie van populaire cryptocurrencies zoals Bitcoin en Tether (USDT), herkende de BoG de toenemende interesse in digitale activa onder de Ghanese bevolking.

De toename in het gebruik van digitale activa wordt gestimuleerd door de wijdverspreide toegang tot internet en de opkomst van Virtual Asset Service Providers (VASP’s).

Toezicht op VASP’s en cryptocurrency beurzen

Een centraal aandachtspunt in de ontwerpverordeningen is het toezicht op VASP’s en cryptocurrency beurzen. De voorgestelde wetten vereisen dat deze entiteiten zich registreren bij de Bank of Ghana of de Securities and Exchange Commission (SEC), afhankelijk van hun diensten.

Geregistreerde exchanges moeten zich houden aan de regelgeving tegen het Anti-Money Laundering (AML) en de financiering van terrorisme (CFT), waaronder de Travel Rule van de Financial Action Task Force (FATF). Ze moeten ook verdachte transacties melden aan het Financial Intelligence Centre (FIC).

Om legaal in Ghana te kunnen opereren, moeten VASP’s sterke interne controles en kaders voor risicobeheer opzetten en aan kapitaalvereisten voldoen.

Financiële instellingen, waaronder commerciële banken, mogen alleen diensten leveren aan geregistreerde VASP’s en mogen niet rechtstreeks zaken doen met virtuele vermogensbedrijven.

Testfase en bredere implicaties

Voordat de regelgeving definitief wordt, is de RvB van plan om een “sandbox testproces” uit te voeren met geselecteerde VASP’s. Deze fase zal helpen bij het identificeren van mogelijke problemen en de gevolgen in bredere zin.

In deze fase kunnen mogelijke problemen worden geïdentificeerd en kunnen de regels worden verfijnd voordat ze op grotere schaal worden geïmplementeerd. Feedback van het publiek en belanghebbenden uit de sector is welkom tot 31 augustus 2024.

Deze regels maken deel uit van de bredere ambities van de centrale bank op het gebied van blockchain, waaronder de ontwikkeling van Ghana’s CBDC (Central Bank Digital Currency), de eCedi.

Dit project, dat in 2021 werd aangekondigd, weerspiegelt de toewijding van het land aan digitale financiële innovatie.

Samenvatting

De ontwerpregelgeving van de Bank of Ghana is een cruciale stap op weg naar de integratie van digitale activa in het nationale financiële systeem.

Door te zorgen voor robuuste consumentenbescherming en financiële stabiliteit, willen deze regels Ghana positioneren als een belangrijke speler in het zich ontwikkelende wereldwijde digitale financiële landschap.

Lees meer over:
CBDCdigital muntGhana

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....