Central Bank Digital Currency (CBDC)

Een Central Bank Digital Currency (CBDC) is een digitale vorm van fiatvaluta, uitgegeven en gereguleerd door een centrale bank. In tegenstelling tot cryptocurrencies zoals Bitcoin of Ethereum, worden CBDC’s uitgegeven en gecontroleerd door een centrale autoriteit, doorgaans de centrale bank van een land. CBDC’s hebben als doel betalingssystemen te moderniseren, financiële inclusie te verbeteren en een digitaal alternatief te bieden voor fysiek geld.

Wat zijn CBDC’s

Verken de kenmerken van CBDC’s.

 • Uitgifte en regulering: CBDC’s worden uitgegeven en gereguleerd door de centrale bank van een land, die controle houdt over de geldhoeveelheid en de uitgifte van de digitale valuta. Centrale banken stellen de regels, beleidslijnen en operationele kaders vast die van toepassing zijn op het gebruik en de distributie van CBDC’s.
 • Digitale vertegenwoordiging van Fiat valuta: CBDC’s zijn digitale tokens of elektronische registraties die een claim vertegenwoordigen op de centrale bank voor een bepaalde hoeveelheid fiatvaluta, zoals de Amerikaanse dollar, euro of yuan. Elke eenheid van CBDC wordt gedekt door reserves die worden aangehouden door de centrale bank, wat de stabiliteit en converteerbaarheid ervan waarborgt.
 • Integratie in betalingssystemen: CBDC’s kunnen worden geïntegreerd in bestaande betalingssystemen en -infrastructuur, waardoor naadloze transacties en overdrachten tussen individuen, bedrijven en financiële instellingen mogelijk worden. Centrale banken kunnen samenwerken met commerciële banken en betalingsdienstaanbieders om de adoptie en interoperabiliteit van CBDC’s te vergemakkelijken.

Soorten CBDC’s

Er zijn twee verschillende soorten CBDC’s

 • Retail CBDC: Retail CBDC’s zijn toegankelijk voor het grote publiek en kunnen worden gebruikt voor retailtransacties, peer-to-peer betalingen en dagelijkse aankopen. Retail CBDC’s hebben als doel financiële inclusie te bevorderen, de afhankelijkheid van contant geld te verminderen en een veilige en efficiënte digitale betaaloplossing te bieden voor consumenten.
 • Groothandel CBDC: Groothandel CBDC’s zijn ontworpen voor gebruik door financiële instellingen, centrale banken en andere groothandelmarktdeelnemers voor interbancaire afwikkelingen, effectenhandel en grensoverschrijdende transacties. Groothandel CBDC’s hebben tot doel de efficiëntie, transparantie en veerkracht van financiële markten en betalingssystemen te verbeteren.

Voordelen van CBDC’s

 • Financiële inclusie: CBDC’s hebben het potentieel om financiële inclusie te verbeteren door toegang te bieden tot digitale financiële diensten voor onderbediende bevolkingsgroepen, waaronder degenen zonder bankrekening of met beperkte toegang tot financiële diensten.
 • Efficiëntie: CBDC’s kunnen betalingsprocessen stroomlijnen, transactiekosten verminderen en de efficiëntie van financiële transacties verbeteren, met name voor grensoverschrijdende betalingen en geldovermakingen.
 • Monetair beleidsinstrumenten: Centrale banken kunnen CBDC’s benutten als instrumenten voor het uitvoeren van monetair beleid, zoals het aanpassen van rentetarieven, beheren van liquiditeit en uitvoeren van open markttransacties.

Nadelen van CBDC’s

 • Privacyzorgen: CBDC’s roepen zorgen op over privacy met betrekking tot de verzameling, opslag en monitoring van transactiegegevens door centrale autoriteiten, waardoor mogelijk de financiële privacy en anonimiteit van gebruikers worden aangetast.
 • Risico’s van centralisatie: CBDC’s centraliseren de controle over het monetaire systeem in handen van centrale banken, waardoor zorgen ontstaan over centralisatie, censuur en overheidsbewaking.
 • Technologische uitdagingen: Het implementeren van CBDC’s vereist robuuste en veilige digitale infrastructuur, waaronder blockchain-technologie, identiteitsverificatiesystemen en cyberbeveiligingsmaatregelen, die technische uitdagingen en implementatierisico’s met zich mee kunnen brengen.

Samenvatting

Central Bank Digitale Currency (CBDC’s) zijn een digitale vorm van fiatvaluta, uitgegeven en gereguleerd door een centrale bank. CBDC’s hebben het potentieel om betalingssystemen te moderniseren, financiële inclusie te verbeteren en een digitaal alternatief te bieden voor fysiek geld.

Hoewel CBDC’s voordelen bieden zoals financiële inclusie, efficiëntie en instrumenten voor monetair beleid, roepen ze ook zorgen op over privacy, centralisatie en technologische uitdagingen. Terwijl centrale banken de ontwikkeling en implementatie van CBDC’s verkennen, is zorgvuldige overweging van deze kansen en uitdagingen essentieel om de effectiviteit, veiligheid en integriteit van digitale valutasystemen te waarborgen.

  Door: Raul Gavira

  Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....