Bitcoin miners stappen over op kunstmatige intelligentie?

691 totale weergaven

Nieuw onderzoek van VanEck onthult dat bitcoin miners steeds vaker hun focus verleggen naar kunstmatige intelligentie en andere vormen van high-performance computing. Op die manier zijn ze niet puur en alleen afhankelijk van de bitcoin koers, wat mogelijke voor een meer stabiele mining-industrie zorgt.

Strategische arbitrage door bitcoin miners

In een nieuw draadje op Twitter (of X) deelt Matthew Sigel, het hoofd van de onderzoeksafdeling voor digitale assets bij VanEck, dat bitcoin miners technologie gebruiken om winst te genereren via strategische arbitrage.

“Bitcoin miners verleggen de focus naar AI en high-performance computing, waarmee ze nieuwe vormen van omzet vinden via strategische arbitrage.

Wij schatten dat er een kans van 38 miljard dollar ligt door 20% van de collectieve capaciteit te verleggen voor 2027. Voor de context, de gecombineerde market cap van de aandelen waar we naar keken is 19 miljard dollar.”

GVHDTR1WsAAatp3

In de bovenstaande tabel van VanEck is te zien hoe meerdere bitcoin miners experimenteren met de technologie (geel) en dat er zelfs al partijen zijn die werken met High-Performance Computing en AI.

De synergie is duidelijk en simpel

De overlap tussen bitcoin mining en kunstmatige intelligentie is volgens VanEck duidelijk en simpel.

“De synergie is simpel: AI-bedrijven hebben energie nodig en bitcoin miners hebben het. Zolang de markt waarde blijft toekennen aan de groeiende AI/HPC datacenter-markt, moet men voor de toegang tot energie een premium betalen. Bestaande bitcoin miners zitten in een unieke positie om in die energie te voorzien”, aldus Sigel.

Sigel waarschuwt wel dat bitcoin miners het in augustus tijdens de stevige correctie van bitcoin niet goed deden. De MarketVector Digital Asset Equity Index, die de prestaties van de grootste en meest liquide bedrijven van de industrie volgt, deed het veel en veel slechter dan bitcoin.

GVHGVWXWUAAu86G

Waar deze index vanaf het begin van het jaar gemeten op een rendement van precies 0% staat, mag bitcoin het nog altijd met ongeveer 38% doen.

Wat dat betreft is het nog altijd een heel sterk jaar voor bitcoin.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....