Uniswap Labs betaalt boete na overtreding van Amerikaanse handelswetten

630 totale weergaven
Uniswap Labs betaalt boete na overtreding van Amerikaanse handelswetten

De Commodity Futures Trading Commission (CFTC) heeft Uniswap Labs, het bedrijf achter het bekende gedecentraliseerde handelsprotocol Uniswap, een boete opgelegd van $175.000 wegens het illegaal aanbieden van met hefboomwerking verhandelde digitale activa.

De boete komt voort uit een schikking na beschuldigingen dat Uniswap Labs retailtransacties met hefboomwerking in digitale activa aanbood zonder de benodigde registraties. Dit nieuws werd vandaag bekendgemaakt door de CFTC, die toezicht houdt op de Amerikaanse derivatenmarkten. Eerder ontvingen de mensen achter het platform OpenSea een waarschuwing van een andere toezichthouder.

Beschuldigingen tegen Uniswap Labs

Volgens de CFTC heeft Uniswap Labs in strijd gehandeld met de Commodity Exchange Act (CEA) door het aanbieden van retailtransacties met hefboomwerking in digitale activa zoals Ether en Bitcoin, via een gedecentraliseerd handelsprotocol. Dit protocol, dat gebruikmaakt van de Ethereum-blockchain, stelt gebruikers in staat om digitale activa te verhandelen door middel van liquiditeitspools. Deze pools bestaan uit een combinatie van digitale activa die tegen elkaar worden gewaardeerd.

De CFTC beweert dat een aantal van deze activa geclassificeerd kunnen worden als “met hefboomwerking verhandelde of gemargineerde grondstoftransacties” die binnen 28 dagen geleverd moeten worden, wat niet het geval was. Dergelijke transacties mogen volgens de wet alleen worden aangeboden aan niet-gekwalificeerde contractdeelnemers op een handelsplatform dat is goedgekeurd of geregistreerd door de CFTC als een contractmarkt, iets wat Uniswap Labs niet was.

Reactie van Uniswap

Ian McGinley, directeur van de Division of Enforcement van de CFTC, verklaarde: “De actie van vandaag laat opnieuw zien dat de Division of Enforcement de CEA krachtig zal handhaven naarmate digitale activaplatforms en DeFi-ecosystemen evolueren. DeFi-operators moeten waakzaam zijn om ervoor te zorgen dat transacties voldoen aan de wet.”

Uniswap Labs heeft volgens de CFTC substantieel meegewerkt aan het onderzoek, wat heeft geresulteerd in een verlaagde civiele boete. Het bedrijf heeft ingestemd met de schikking en zal stoppen met het overtreden van de Commodity Exchange Act zoals in de aanklacht beschreven.

De zaak tegen Uniswap Labs benadrukt het groeiende toezicht van de CFTC op de gedecentraliseerde financiële (DeFi) sector, die bekend staat om zijn innovatieve maar vaak ongereguleerde producten. De CFTC moedigt het publiek aan om de registratie van een bedrijf te controleren voordat ze fondsen toevertrouwen, en wijst erop dat bedrijven zonder de juiste registratie risico’s kunnen vormen voor klanten.

Verder moedigt de CFTC klanten aan om verdachte activiteiten te melden en herinnert het publiek eraan dat klokkenluiders recht hebben op een beloning van 10 tot 30 procent van de opgelegde geldboetes, betaald vanuit het CFTC Customer Protection Fund.

Lees meer over:
CTFCmisdaaduniswap

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...