Ethereum ETF’s blijven worstelen: dit is waarom

492 totale weergaven
ethereum koers ether etf

De Amerikaanse ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) komen maar niet van de grond. De fondsen werden eind juli in het leven geroepen, maar winnen nog altijd geen populariteit. Sterker nog: bijna iedere handelsdagen krijgen de fondsen te maken met uitstromen. Waarom kiezen investeerders ervoor om de nieuwe fondsen links te laten liggen?

Ethereum ETF’s zijn al ruim $ 500 miljoen kwijt

Eerst maar eens de huidige stand van zaken. Na lang wachten betraden op 23 juli een totaal van negen verschillende ethereum ETF’s de Amerikaanse handelsbeurzen. Ethereum heeft hiermee een plekje in de geschiedenisboeken van het cryptoland bemachtigd door als tweede crypto, na bitcoin (BTC), zijn eigen spot ETF’s te lanceren in de Verenigde Staten.

De ETF-lancering verloopt echter niet bepaald zoals gehoopt. De beursproducten staan nu zo’n zeven weken genoteerd op de beurzen, maar eindigen bijna iedere handelsdag in het rood. Alle fondsen tezamen hebben sinds de lancering dan ook een netto-uitstroom van meer dan een half miljard dollar gezien. Om precies te zijn is er $ 562,5 miljoen uit de fondsen gestroomd, zo laten gegevens van Farside Investors zien.

Grayscale’s ETHE-fonds, dat is geconverteerd van een gesloten trustfonds naar een spot ETF, is zo goed als de enige die kampt met uitstromen. Sinds de lancering heeft het fonds maar liefst $ 2,660 miljard kwijtgeraakt.

De andere fondsen zijn er wel degelijk in geslaagd om kapitaal te verwerven. BlackRock neemt de leiding met $ 1.012,6 miljard aan netto-instroom. Fidelity en Bitwise volgen met respectievelijke instromen van $ 397,8 en $ 314,1 miljoen.

Het grootste deel van deze instromen zijn echter gedurende de eerste weken binnengehaald. De laatste tijd weten de fondsen nauwelijks nieuw kapitaal aan te trekken, wat veel ongerustheid veroorzaakt in de cryptogemeenschap.

Waarom worstelen de ETH-fondsen?

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen voor de teleurstellende resultaten. Allereerst ligt de kapitaalvlucht bij Grayscale’s ETHE-fonds voornamelijk gegrond in de relatief hoge vergoedingen die gelden. Bovendien kunnen veel investeerders hun aandelen met winst verkopen, nu het fonds is omgezet naar een spot ETF.

Maar waarom halen de andere fondsen de afgelopen weken amper kapitaal binnen? Dit lijkt meerdere oorzaken te hebben.

Allereest worden veel investeerders ontmoedigt om te investeren in de ETF’s omdat deze niet de mogelijkheden bieden tot het staken van de onderliggende ether. Er valt dus geen passief inkomen te verdienen, terwijl dit wel mogelijkheid is als je ‘echte’ ether kooopt.

Nate Geraci, president van de ETF-Store, gelooft echter dat de toevoeging van staking slechts een kwestie van tijd is, naarmate de regelgeving zich verder ontwikkelt.

De belangrijkste reden voor de geringe vraag naar de Ethereum-fondsen lijkt simpelweg de huidige staat van de cryptomarkt te zijn. Al bijna zes maanden bewegen de koersen van zowel Bitcoin (BTC) als altcoins neerwaarts, wat heeft geleid tot een extreem negatief marktsentiment. Investeerders zijn voorzichtig en steeds meer van hen twijfelen of er nog een nieuwe bullmarkt zal komen.

Als de geschiedenis zich echter herhaalt en er een nieuwe bullmarkt opkomt, is de verwachting dat ook de ethereum ETF’s hiervan flink zullen profiteren. In een dergelijke markt zouden de interesse en vraag naar deze fondsen waarschijnlijk sterk toenemen.

Lees meer over:
ETFETH ETFEthereum

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...