Bitcoin-investeerder uit 2015 bekent schuld voor belastingfraude

192 totale weergaven
amerika fed

Een vroege investeerder in bitcoin zit behoorlijk in de problemen in de Verenigde Staten. Hij zou hebben gesjoemeld met zijn belastingaangiftes en de Amerikaanse belastingdienst hebben voorgelogen over de door hem gemaakte winsten op zijn bitcoin-investeringen uit 2015.

Belastingfraude met bitcoin

Volgens het Amerikaanse ministerie van justitie kocht Frank Richard ahlgren III ongeveer 1.366 bitcoin in 2015 tegen een koers van minder dan 500 dollar.

Twee jaar later verkocht hij 640 bitcoin voor 5.807,53 dollar per stuk voor een totaalbedrag van 3,7 miljoen dollar. Het leeuwendeel van de bitcoin die hij verkocht kwam voort uit de investering die hij in 2015 deed.

Volgens het ministerie van justitie gebruikte Ahlgren zijn winsten om een huis te kopen in Park City, Utah. Vervolgens deed hij in 2017 een valse aangifte, waarin hij zogenaamd veel meer had betaald voor zijn bitcoin.

Daardoor vielen zijn winsten op papier een stuk lager uit en hoefde hij minder belasting te betalen. In 2018 en 2019 verkocht hij voor meer dan 650.000 dollar aan bitcoin, maar gaf hij dat niet aan bij de belastingdienst.

Gevangenisstraf voor Ahlgreen?

Volgens de Amerikaanse belastingdienst liepen ze door de acties meer dan 550.000 dollar aan kapitaal mis. De rechter zal zich later definitief uitspreken over de straf voor Ahlgreen, die tot wel drie jaar in de gevangenis kan belanden.

Daarnaast zal hij waarschijnlijk de volledige som moeten betalen en daar mogelijk ook nog boetes over verschuldigd zijn. Wat dat betreft is het geen hele handig actie geweest van de man om zijn winsten te verstoppen voor de belastingdienst.

Er is altijd een kans dat ze je pakken en in de Verenigde Staten zijn ze in die gevallen helemaal keihard. Financiële fraude is een tak van sport waar in Amerika serieuze straffen voor worden uitgedeeld.

Al valt dit natuurlijk in het niet bij de ellende die bijvoorbeeld een Sam Bankman-Fried veroorzaakte met zijn FTX. Daar ging het om miljarden dollars van andere mensen, terwijl het hier om enkele tonnen aan misgelopen belasting gaat.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....