Binance oprichter CZ wordt op 29 september vrijgelaten uit de gevangenis

137 totale weergaven
bitcoin cel gevangenis

Binance oprichter Changpeng “CZ” Zhao woont momenteel in een halfopen instelling in San Pedro, Californië. Op 29 september wordt de voormalige CEO van cryptobeurs Binance weer vrijgelaten uit de gevangenis.

Binance oprichter CZ op vrije voeten

Changpeng “CZ” Zhao, de oprichter van Binance, die momenteel een gevangenisstraf van vier maanden uitzit, zal aan het einde van de maand een vrij man zijn.

Volgens de website van het U.S. Bureau of Prisons zal Zhao – ook bekend als gevangene 88087-510 – op 29 september vrijkomen. Dat is 118 dagen nadat hij zich meldde in een gevangenis Lompoc II aan de kust van Californië. Hij bracht drie maanden door in Lompoc II voordat hij eind augustus is overgeplaatst naar een halfopen instelling in San Pedro, Californië.

Zhao is in april veroordeeld tot vier maanden gevangenisstraf. Dat is vijf maanden nadat hij schuld had bekend aan het schenden van de Bank Secrecy Act door geen adequaat know-your-customer (KYC) programma op te zetten bij Binance. Als onderdeel van zijn schuldbekentenis stemde Zhao er ook mee in om een boete van $50 miljoen te betalen en af te treden als CEO van de cryptobeurs.

Rijkste persoon ooit in Amerikaanse cel

Nadat Zhao aftrad, is Richard Teng – een voormalig toezichthouder in zowel Abu Dhabi als Singapore – benoemd tot CEO van Binance. Naast de aanklachten tegen Zhao, is Binance ook strafrechtelijk aangeklaagd wegens het schenden van Amerikaanse sancties en wetten met betrekking tot geldtransacties. Het bedrijf ging akkoord om $4,3 miljoen te betalen om de beschuldigingen te schikken.

Met een geschat vermogen van $25,3 miljard, volgens de Bloomberg Billionaires’ Index, is Zhao de rijkste persoon die ooit in de VS naar de gevangenis is gegaan.

CZ, volgens sommigen een levende legende

Changpeng “CZ” Zhao is een van de bekendste figuren in de cryptowereld. Hij is in 1977 geboren in Jiangsu, China. Toen hij 12 jaar oud was, verhuisde zijn familie naar Canada, waar hij later opgroeide. Hij studeerde informatica aan de McGill University in Montreal, Canada.

Voordat hij zich met cryptocurrency’s ging bezighouden, werkte CZ in de financiële technologie, onder andere voor de Tokyo Stock Exchange en Bloomberg, waar hij werkte aan handelssoftware. CZ raakte in 2013 geïnteresseerd in cryptocurrency. Hij begon zijn carrière in de cryptowereld bij Blockchain.info, waar hij werkte als hoofd van de ontwikkeling. Ook werkte hij bij OKCoin, maar hij besloot in 2017 Binance op te zetten.

Lees meer over:
BinancecryptoCZGevangenis

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...