‘Bitcoin koers presteerde afgelopen jaar beter dan bijna elke activaklasse’, VanEck

485 totale weergaven
bitcoin-koers-stijgt-op-de-lange-termijn

Volgens VanEck heeft de Bitcoin koers het afgelopen jaar beter gepresteerd dan bijna elke beleggingscategorie, wat het potentieel van Bitcoin als investering op de lange termijn onderstreept. 

Bitcoin koers presteert uitstekend op lange termijn

Op 19 september bracht VanEck een rapport uit waarin ze lieten weten hoe Bitcoin beter heeft gepresteerd dan bijna elke beleggingscategorie. Echter, een recente terugval van de Bitcoin koers heeft beleggers laten schrikken.

In het rapport liet VanEck weten dat Bitcoin sinds september 2023 met ongeveer 124% is gestegen en een relatief aandeel onder de cryptocurrencies heeft gewonnen. De marktkapitalisatie van Bitcoin, die op het moment van schrijven ongeveer $1,25 biljoen bedraagt, omvat ongeveer 56% van het totaal van de cryptomarkt, een stijging van ongeveer 15% in een jaar.

Aanhoudende bullmarkt op lange termijn

In het rapport laat VanEck ook weten hoe een aanhoudende ‘bullmarkt op lange termijn’ van Bitcoin wordt verwacht voor de nabije toekomst. Hier voegden ze aan toe dat ‘de adoptie van bitcoin als investeringsvehikel vandaag de dag niet door dezelfde krachten wordt aangedreven als in 2023.

In het verleden was de adoptie van Bitcoin vooral te danken aan particulieren, wat in 2023 werd versneld door ‘inscripties’, die VanEck beschrijft als ‘een virale innovatie die gebruikers in staat stelt mediabestanden rechtstreeks op de Bitcoin blockchain op te slaan. De afnemende populariteit van deze inscripties in 2024 heeft bijgedragen aan een daling van de transactiekosten met ongeveer 52% op jaarbasis.

Waardoor wordt de groei van Bitcoin aangedreven?

Het rapport van VanEck laat ook weten waar de groei van Bitcoin op de lange termijn door wordt aangedreven:

“De langetermijngroei van Bitcoin wordt aangedreven door krachtige, duurzame megathema’s: de toenemende behoefte aan gedecentraliseerde, censuurbestendige netwerken, de groeiende institutionele adoptie en de toenemende betrokkenheid van overheden bij mining en internationale handel.”

Bitcoin mining gaat achteruit

De grootste verliezers van het afgelopen jaar waren de Bitcoin miners, die in 2024 een ‘verschrikkelijk jaar’ hebben gehad volgens het rapport. De Bitcoin halving in april draagt hier grotendeels de schuld. Ongeveer elke vier jaar wordt de beloning voor het aantal geminede blocks gehalveerd, wat een aanzienlijk effect heeft op de Bitcoin miners.

Volgens het rapport van VanEck heeft dit aanzienlijk gewogen op de winstgevendheid van Bitcoin miners:

“De Bitcoin Hashprice, een eenheid van winstgevendheid in de sector die de inkomsten meet die worden verdiend voor elke biljoen cryptografische hash-berekeningen per seconde, is year-to-year met 97% gedaald.”

Lees meer over:
VanEck

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...