Wat is een Bitcoin halving

Wat is Bitcoin halving?

Een veelgebruikte term binnen de Bitcoin-community is ‘de halving’, hoewel dit voor velen nog een onbekend concept is. Het betreft niet jouw persoonlijke Bitcoin-bezit, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Het is echter een belangrijk evenement dat elke vier jaar plaatsvindt. Voor traders die actief zijn in de Bitcoin-markt is het cruciaal om te begrijpen wat een halving inhoudt en welke invloed het kan hebben op de markt.

Wat is de Bitcoin halving?

De Bitcoin halving is een ingebouwd mechanisme in de Bitcoin blockchain dat plaatsvindt na elke 210.000 blocks. Een block bevat 1 MB aan informatie over transacties op de Bitcoin blockchain, en het minen van 210.000 blocks neemt ongeveer vier jaar in beslag.

Door de Bitcoin halving wordt het mogelijk om BTC steeds zeldzamer te maken, vergelijkbaar met goud. Naarmate er meer goud gemijnd wordt, wordt het moeilijker om nieuw goud te vinden vanwege de beperkte hoeveelheid goud op aarde.

Elke vier jaar halveert de beloning voor miners, waardoor er steeds minder BTC in omloop komt, totdat rond het jaar 2140 Bitcoin zijn maximale voorraad van 21 miljoen bereikt. Vanaf dat moment kunnen miners alleen nog inkomsten genereren uit transactiekosten van het netwerk.

Na de Bitcoin halvering in 2024 zal de beloning per block dalen van 6,25 naar 3,125 BTC.

Belangrijkste punten van de Bitcoin halving

  • Een Bitcoin halving markeert het moment waarop de BTC-beloningen voor Bitcoin miners permanent worden gehalveerd.
  • Na elke 210.000 gemijnde Bitcoin blocks, wat ongeveer vier jaar in beslag neemt, vindt er een nieuwe halving plaats.
  • Rond het jaar 2140 zal de beloning per block dalen naar nul, en zullen Bitcoin miners uitsluitend nog BTC kunnen verdienen met de transactiekosten van het netwerk.
  • Na de halving van 2024 zal de beloning per block verlaagd worden naar 3,125 BTC.

Hoe werkt een Bitcoin halving?

Bitcoin miners verdienen Bitcoins door met hardware complexe berekeningen uit te voeren. Hiermee verifiëren zij transacties op de blockchain en worden zij beloond met BTC.

Als je in 2008 begon met minen, ontving je block rewards van maar liefst 50 Bitcoins. Na drie halvings is deze beloning echter gereduceerd tot 6,25, en na de aanstaande vierde halving zal deze verder halveren naar 3,125.

Na elke 210.000 gemijnde blocks op het Bitcoin-netwerk vindt er een halving plaats, een proces dat ongeveer vier jaar in beslag neemt. In totaal zal de BTC block reward 64 keer gehalveerd worden totdat deze nul bereikt en Bitcoin zijn maximale voorraad van 21 miljoen BTC heeft bereikt.

Doordat er bij elke halving minder nieuwe Bitcoins in omloop komen, kan de waarde van Bitcoin stijgen, mits de vraag naar de cryptocurrency gelijk blijft of toeneemt. Vaak zie je dat enkele maanden tot jaren na een Bitcoin halving, de koers van Bitcoin aanzienlijk stijgt en nieuwe hoogtes bereikt.

Lees verder > Wat is Bitcoin?

De geschiedenis van de Bitcoin halving

De eerste Bitcoin halving vond plaats op 28 november 2012, waarbij de block reward van Bitcoin van 50 naar 25 werd verlaagd. Destijds was Bitcoin ongeveer $13 waard, maar een jaar later steeg de waarde tot wel $1.153. Voorafgaand aan de volgende halving in 2016, schommelde Bitcoin tussen de $300 en $500.

Op 9 juli 2016, tijdens de tweede halving, was Bitcoin ongeveer $650 waard. Precies een jaar later bewoog de waarde van BTC rond de $2.500, om in december 2017 een piek van bijna $20.000 te bereiken.

Na een periode van afkoeling volgde de derde halving op 11 mei 2020, met een Bitcoin koers rond de $9.000 op die dag. Iets meer dan een jaar later bereikte Bitcoin een nieuwe recordhoogte van bijna $70.000.

Bitcoin koers grafiek
Bitcoin koers grafiek – CoinMarketCap

Op het moment dat deze pagina wordt gepubliceerd, kijken we uit naar de Bitcoin halving van 2024. Zal de geschiedenis zich herhalen, of wordt dit de eerste Bitcoin halving die niet resulteert in aanzienlijke prijsstijgingen?

Bitcoin halving datums

Bitcoin halving Datum Block reward (BTC) Bitcoin koers 1 Jaar Na halving
1e November 2012 50 -> 25 $1.153
2e Juli 2016  25 – > 12,5 $20.000
3e Mei 2020 12,5 -> 6,25 $68.000+
4e April 2024 6,25 -> 3,13 Onbekend
5e 2028 (verwachting) 3,13 -> 1,56 Onbekend
6e 2032 (verwachting) 1,56 -> 0,78 Onbekend

Wat is de betekenis van de halvering van Bitcoin?

De reden voor de halvering van Bitcoin is om de inflatie van BTC te beheersen, door ervoor te zorgen dat er steeds minder munten in omloop komen. Satoshi Nakamoto, de mysterieuze ontwikkelaar van Bitcoin, heeft dit mechanisme ontworpen om BTC vergelijkbaar te maken met goud.

Net zoals het steeds moeilijker wordt om goud te vinden naarmate er meer van wordt gemijnd, vanwege de beperkte hoeveelheid, geldt dit ook voor Bitcoin, dat een maximale voorraad van 21 miljoen BTC kent. Het wordt na elke 210.000 gemijnde blocks moeilijker om BTC te verdienen.

De Bitcoin halving speelt dan ook een belangrijke rol in de dynamiek van de cryptomarkt. Wanneer de vraag naar BTC toeneemt, terwijl het aanbod van nieuwe Bitcoins afneemt, stijgt de prijs.

In tegenstelling tot valuta zoals de Amerikaanse dollar, die oneindig geprint kan worden en potentieel waardeloos kan worden, zal het aantal Bitcoins nooit meer dan 21 miljoen bedragen. Terwijl de dollar te maken kan krijgen met inflatie, kan de waarde van Bitcoin in vergelijking met de dollar juist stijgen.

De voor- en nadelen van een Bitcoin Halving

Voordelen van de Bitcoin Halving

  • Draagt bij aan stijging Bitcoin koers: Doordat het aanbod van Bitcoin minder snel toeneemt, is het mogelijk dat de vraag groter wordt dan het aanbod, waardoor de prijs zal stijgen.
  • Helpt tegen inflatie van Bitcoin: Doordat er steeds minder BTC in circulatie komen en dankzij de maximale supply van 21 miljoen BTC, kunnen er nooit onverwacht extra Bitcoins in circulatie komen, waardoor de Bitcoin koers redelijk stabiel kan blijven en Bitcoin niet snel waardeloos zal worden.

Nadelen van de Bitcoin Halving

  • Minder beloningen voor Bitcoin miners: Bitcoin miners moeten dezelfde moeite doen, maar krijgen na een halving slechts 50% terug voor hun input. Hierdoor is het minder aantrekkelijk om te minen en kan dit in sommige gevallen zelfs voor verlies zorgen.
  • Netwerk van Bitcoin kan slechter presteren: Als gevolg van slechtere mining rewards, zou er minder gemined kunnen worden, hierdoor is het netwerk slechter beveiligd en kunnen transacties langer duren. Maar omdat computers steeds geavanceerder worden, is het ook mogelijk om steeds meer rekenkracht te gebruiken voor het minen van BTC.

De toekomst van de Bitcoin halving

De Bitcoin halving kan bijdragen aan het behoud van de hoge waarde van Bitcoin in de toekomst. Hoeveel Bitcoin precies waard zal worden, blijft afwachten. Voor een indicatie kun je onze verwachtingen omtrent de Bitcoin koers raadplegen.

Hoewel historische gegevens laten zien dat de waarde van Bitcoin ongeveer een jaar na elke halving explosief steeg, biedt dit geen garantie voor toekomstige halvings. Desondanks dient het als een sterke aanwijzing voor mogelijke ontwikkelingen, waardoor het voor investeerders interessant kan zijn om Bitcoin of andere veelbelovende cryptocurrencies vast te houden na een halving.

De Bitcoin halving kan tijdelijk leiden tot grote volatiliteit van Bitcoin, aangezien de markt veel speculeert. Rond de periode van een Bitcoin halving is het verstandig om voorzichtig te zijn met handelen en het gebruik van extra hefboomwerking te vermijden, om zo het risico op liquidatie te minimaliseren.

Bitcoin halving samengevat

De Bitcoin halving is een belangrijke gebeurtenis die ongeveer elke vier jaar plaatsvindt. Tijdens een halving halveert de beloning voor Bitcoin miners permanent met 50%, wat resulteert in een afname van nieuwe bitcoins die in omloop komen.

Dit proces zorgt ervoor dat het ongeveer 140 jaar zal duren voordat Bitcoin zijn maximale voorraad van 21 miljoen bereikt, waardoor Bitcoin in de loop van de tijd potentieel waardevoller wordt. Over het algemeen is er een stijgende trend in de waarde van Bitcoin waarneembaar, ondanks de fluctuaties die tussendoor plaatsvinden.

Wil je ook investeren in Bitcoin, maar ben je nieuw in de crypto wereld? Lees dan hier hoe je Bitcoin kunt kopen in Nederland.

Veelgestelde vragen over de Bitcoin halving

Wat is een Bitcoin halving?

Wanneer gebeurt een Bitcoin halving?

Wanneer is de volgende Bitcoin halving?

Waarom bestaat Bitcoin halving?