Chinese centrale bank steunt nationale aandelenmarkt met $114 miljard

588 totale weergaven

De Chinese economie kwakkelt en als gevolg daarvan besluit de People’s Bank of China (PBOC, de centrale bank) om hardhandig in te grijpen. Op dinsdag onthulden zij namelijk een steunpakket van 114 miljard dollar om de aandelenmarkten te spekken, door geld te lenen aan fondsbeheerders, verzekeraars en brokers om aandelen te kopen en voor beursgenoteerde bedrijven om hun eigen aandelen terug te kopen.

Wat betekent deze ontwikkeling voor de bitcoin koers?

Primeur voor de People’s Bank of China

Deze actie markeerde in ieder geval de eerste keer dat de People’s Bank of China deze tool inzette om de markten te ondersteunen. Natuurlijk met als doel om de koersen weer nieuw leven in te blazen.

Mocht het plan werken, dan kunnen de fondsen verdubbeld of zelfs verdriedubbeld worden, zo vertelde gouverneur Pan Gongsheng. Ook spelen beleidsmakers van de centrale bank met het idee voor een “aandelen-stabilisatiefonds”, hoewel daar weinig details over gedeeld werden.

Line chart of  showing China's CSI 300 index is close to paring all its losses for the year
China’s CSI 300 aandelenindex. Bron: Financial Times

In eerste instantie lijken de maatregelen effect te sorteren. De Chinese CSI 300 aandelenindex schoot als een kaars omhoog en maakte daarmee de verliezen voor 2024 goed, waardoor de index weer op breakeven staat.

Overigens was het leenprogramma om aandelen te kopen niet de enige maatregel van de PBOC. Zo werd ook de rente verlaagt, de hypotheekrente kreeg een tik omlaag en de verplichte bankreserves werden verlaagd.

Zodoende is de Chinese centrale bank de economie flink aan het stimuleren, maar wat betekent dit allemaal voor bitcoin?

Wat betekenen deze maatregelen voor bitcoin?

Voor bitcoin zijn deze maatregelen in principe als positief uit te leggen. Door op deze manier aandelen omhoog te pushen in China, worden andere assets aantrekkelijker naarmate de prijzen op de Chinese markt stijgen.

Hoe duurder de aandelen daar worden, hoe meer investeerders ook om zich heen gaan kijken. Daarbij worden de aandelen opgekocht met het geld van de Chinese centrale bank, maar staat er aan de andere kant van de transacties natuurlijk een verkoper, die dat geld weer kan gebruiken voor het kopen van andere assets.

Zo stroomt de door de PBOC ingebrachte liquiditeit door het financiële systeem en kan ook bitcoin daar op termijn van profiteren. Wat dat betreft is het nooit slecht om te lezen dat centrale banken de economie proberen te stimuleren, behalve als we echt richting een hele zware recessie gaan.

Dan zou het allemaal wat minder florisant zijn voor bitcoin.

Lees meer over:

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....