Telegram wijzigt privacybeleid, gaat gebruikersgegevens delen met autoriteiten

446 totale weergaven

Telegram heeft zijn privacybeleid aangepast om het delen van IP-adressen en telefoonnummers van verdachte criminelen met overheidsinstanties mogelijk te maken, een belangrijke verandering in zijn standpunt over privacy en het delen van gegevens.

Beleidswijziging als reactie op de arrestatie van de CEO

Na de arrestatie van CEO Pavel Durov in Frankrijk heeft Telegram een belangrijke wijziging doorgevoerd in zijn privacybeleid. Het platform zal nu gebruikersgegevens, waaronder IP-adressen en telefoonnummers, delen met wetshandhavingsinstanties wanneer zij een geldig juridisch bevel voorleggen.

Voorheen werkte Telegram alleen samen met autoriteiten in zaken die te maken hadden met terrorisme, maar deze beleidswijziging is bedoeld om bredere criminele activiteiten op het platform aan te pakken.

Een bredere stap in de richting van regulering

Het nieuwe beleid komt als reactie op de toenemende kritiek dat Telegram criminele activiteiten zoals drugshandel, cybercriminaliteit en de verspreiding van kindermisbruikmateriaal heeft laten voortwoekeren.

Durov, die zich van oudsher verzet tegen verzoeken van de overheid om gegevens, merkte op dat deze veranderingen nodig waren om de integriteit van het platform te behouden voor zijn bijna één miljard gebruikers.

Hij benadrukte dat deze stap bedoeld is om illegale activiteiten aan banden te leggen en gebruikers te beschermen tegen misbruik van de functies van het platform.

Invloed op privacy en vrijheid van meningsuiting

Hoewel het bijgewerkte beleid bedoeld is om criminele activiteiten aan te pakken, heeft het ook bezorgdheid gewekt over de privacy van gebruikers en de mogelijkheid van misbruik door autoritaire regimes. Telegram is lange tijd een veelgebruikt platform geweest voor politieke dissidenten en activisten, vooral in landen met repressieve regeringen.

Critici zijn bezorgd dat de bereidheid van het platform om gebruikersgegevens te delen de veiligheid van deze gebruikers in gevaar kan brengen. De beleidswijziging van het platform heeft vragen opgeroepen over hoe het zal omgaan met verzoeken uit landen waar afwijkende meningen gecriminaliseerd worden, waardoor de vrijheid van meningsuiting mogelijk in gevaar komt.

De nieuwe rol van Telegram in het berichtenlandschap

Het besluit van Telegram om de samenwerking met wetshandhavingsinstanties uit te breiden brengt Telegram meer op één lijn met andere berichtenapps zoals WhatsApp en Meta’s Messenger, die onder bepaalde voorwaarden al gebruikersgegevens aan autoriteiten verstrekken.

De stap van Telegram is echter belangrijk gezien zijn reputatie als platform dat privacy hoog in het vaandel heeft staan. Het bedrijf zal ook beginnen met het publiceren van frequentere transparantierapporten, waarbij het overstapt van halfjaarlijkse updates naar kwartaalrapporten over hoe vaak het voldoet aan verzoeken van de overheid.

 

Lees meer over:
Pavel durovprivacyTelegram

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....