Hoe MiCAR 2024 crypto pump-and-dump schema’s zal stoppen

194 totale weergaven
micar

De MiCAR 2024 regelgeving wordt vanaf 30 december door de Nederlandse AFM gebruikt, wat een aanzienlijke invloed zal hebben op de cryptomarkt, met name voor pump-and-dump schema’s. 

AFM uit zorgen over cryptoscams

De Nederlandse AFM (Autoriteit Financiële Markten) heeft onlangs haar zorgen geuit over de groei van pump-and-dump schema’s met cryptocurrencies. Deze zorgen komen op het moment dat Nederland op het punt staat de MiCAR (Markets in Crypto Assets Regulation) te implementeren.

In hetzelfde bericht heeft de AFM gezegd dat de MiCAR vanaf 30 december wordt geïmplementeerd. Het doel van deze regelgeving is het vergroten van de transparantie en de verantwoordelijkheid van crypto-exchanges te vergroten.

De AFM benadrukt daarbij haar inspanningen om de specifieke markttransparantie en -integriteit te verbeteren door dergelijke oplichting, die schadelijk is voor het vertrouwen van beleggers en de vrije markt, te bestrijden.

‘Stop met pump-and-dumps’

Volgens een gebruiker op X (Twitter) is dit bericht van de AFM bedoeld om scammers te waarschuwen:

“De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten (AFM) geeft cryptohandelaren een waarschuwing: stop met pump-and-dumps voordat de MiCA-regelgeving van de EU in december van kracht wordt. De boodschap is duidelijk: geen hype-munten meer om te dumpen bij nietsvermoedende investeerders, anders zullen er vanaf december strenge maatregelen volgen.”

Wat zijn pump-and-dump schema’s?

Pump-and-dump schema’s zijn vaak technieken waarbij een individu valse en misleidende informatie plaatst om de prijs van cryptocurrency te verhogen en een verkoopsignaal te creëren. Als de prijs van het activum hoog is, verkopen de manipulatoren hun activa, wat leidt tot scherpe prijsdalingen en aanzienlijke verliezen voor andere investeerders.

De beschermende strategie van de AFM zal proberen beleggers te beschermen door een voorbeeld te scheppen voor het bewerkstelligen van een hoog nalevingsniveau en het nauwlettend monitoren van manipulatieplannen zodra de MiCA regelgeving vanaf 30 december van kracht wordt.

Wat betekent MiCAR voor de Europese cryptomarkt?

Door de MiCAR in te stellen, kan de Europese Unie de cryptomarkt op een passende manier reguleren om haar bevolking en economieën te beschermen. MiCAR heeft tot doel een veiliger handelsplatform te creëren dat investeerders beschermt tegen oplichting.

Zoals de AFM ook al aangaf, ook al zal MiCAR de risico’s verbonden aan digitale activa sterk verminderen, zal het de cryptosector niet verlossen van alle soorten oplichting. Kortom, het blijft belangrijk om zelf op te letten of iets te vertrouwen is of niet.

Zorgen over MiCAR

Ondanks dat MiCAR een duidelijk regelgevingsklimaat zal bieden, zijn er toch enkele zorgen over de implementatie van de regelgeving. Zo zijn er vooral zorgen over onbedoelde gevolgen, zoals marktconcentratie en verplaatsing van cryptobedrijven.

Zo zijn sommige marktleiders van mening dat strikte regels en voorschriften investeerders zouden kunnen dwingen locaties te zoeken met minder strikte regelgeving, zoals het Midden-Oosten.

Hierdoor wordt het een lastige overweging voor de AFM en andere Europese toezichthouders in hoeverre de regulatie de innovatie en open marktomgeving kan behouden.

Lees meer over:
AFMMiCA

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...