Vraag naar Bitcoin stabiliseert, groei moet aantrekken voor Q4-rally

873 totale weergaven
Bitcoin breekt door $64k terwijl jpmorgan ceo jamie dimon waarschuwt voor verslechterende geopolitiek

Je bent er waarschijnlijk al geruime tijd mee doodgegooid: het vierde kwartaal is historisch gezien het moment waarin bitcoin (BTC) zijn beste beentje voortzet.

De resultaten in de laatste maanden van het jaar zijn in voorgaande cycli spectaculair geweest, en met name als we kijken naar jaren waarin de Bitcoin halving (net als dit jaar) plaatsvond.

Echter zal de vraag naar de digitale munt moeten stijgen om zijn geschiedenis in herhaling te laten treden. Analisten van CryptoQuant concluderen dat de vraag naar bitcoin al sinds juli stagneert, en hier dus nog veel werk te verzetten valt.

Bitcoin’s ‘Apparant Demand’ stabiliseert

In een nieuw rapport schrijven analisten van on-chain onderzoeksbureau CryptoQuant dat Bitcoin’s zogenoemde ‘Apparant Demand’ zal moeten stijgen om de verwachte Q4-rally daadwerkelijk plaats te laten vinden. 

De indicator berekent de vraag door het verschil te nemen tussen de nieuwe bitcoins die op een dag in omloop komen – ofwel de beloningen die miners verdienen met hun werkzaamheden – en de verandering op een dag in het aantal oude bitcoins dat een jaar niet is verplaatst.

Sinds juli schommelt de vraag naar bitcoin, zoals berekend door CryptoQuant, tussen een verlies van 23.000 Bitcoin en een toename van 69.000 bitcoin per maand.

In september was er minder volatiliteit en groeide de vraag gestaag gedurende de maand. Deze groei was volgens de analisten echter niet genoeg om een duurzame prijsstijging teweeg te brengen. 

De analisten wijzen erop dat in april, toen bitcoin nog werd verhandeld voor ongeveer $ 70.000, de vraag naar bitcoin met maar liefst 496.000 BTC steeg. “Het lijkt erop dat de vraag nog veel ruimte heeft om te groeien in het vierde kwartaal”, zo werd er geschreven.

Het rapport benadrukte ook dat het gedrag van bitcoin-houders van begin dit jaar overeenkomt met patronen die we zagen tijdens eerdere halving-jaren in 2016 en 2020. Langetermijnhouders verkochten eerder dit jaar bitcoins aan nieuwe kopers, wat de vraag deed groeien, maar deze trend vertraagde in de zomer.

“Als de historische trends zich voortzetten, verwachten we dat de vraag weer zal toenemen, wat kan leiden tot een toename van het aanbod op korte termijn,” aldus de analisten.

Bitcoin’s geweldige resultaten in Q4

Bitcoin is het vierde kwartaal tegen de verwachting begonnen met een stevige koersdaling. De bitcoin koers crashte gisteren namelijk met een totaal van maar liefst 6%, dankzij de Iraanse raketaanval op Israël. Echter houdt bitcoin vooralsnog stand boven de $ 60.000, waardoor er nog weinig reden tot zorg is. Bitcoin bevindt zich al enkele weken in een opwaartse trend – met steeds hogere diepte- en hoogtepunten – en deze blijft intact zolang de koers boven $ 57.500 blijft.

Mocht bitcoin ook maar in de buurt komen van wat het in het verleden heeft laten zien in het vierde kwartaal, dan gaan we nog enkele geweldige maanden tegemoet. Zo steeg bitcoin na de vorige halving in 2020 gedurende de laatste drie maanden van het jaar met 168,9%, waardoor de bullmarkt werd ingeluid. Ook in 2016 en 2012 begon de bullmarkt in Q4, met indrukwekkende winsten van respectievelijk 58,4% en 97,7%.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...