Coinbase zal USDT verwijderen in Q4: Europese regels dwingen tot actie

635 totale weergaven

 

Onder druk van de nieuwe MiCA-regelgeving van de EU gaat Coinbase populaire stablecoins, waaronder USDT, van het platform verwijderen om aan de regels te voldoen.
Wat betekent dit voor Europese cryptogebruikers?

MiCA-regels dwingen stablecoin delisting

De Europese Unie heeft de afgelopen tijd flink ingezet op regulering van de cryptomarkt.
Het nieuwe regelgevingskader, genaamd Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA), moet voor meer controle en transparantie in de cryptosector zorgen.
Eén van de belangrijkste maatregelen: stablecoin-uitgevers moeten een e-money-licentie bemachtigen in ten minste één EU-lidstaat.
En hier komt de deadline al snel aan, namelijk op 30 december 2024.

Dit heeft directe gevolgen voor de hele cryptomarkt, en vooral voor stablecoins.
Daarom heeft Coinbase aangekondigd om alle stablecoins die niet voldoen aan deze MiCA-regels uit hun aanbod te halen.
Dit betekent dat een groot aantal stablecoins tegen eind 2024 niet langer beschikbaar zal zijn op het platform, waaronder de zeer populaire Tether (USDT).

Coinbase neemt maatregelen voor compliance

Coinbase laat weten dat ze werken aan een plan om hun gebruikers te helpen zich aan te passen aan de nieuwe regelgeving.
Gebruikers zullen binnenkort de mogelijkheid krijgen om hun non-compliant stablecoins, zoals USDT, om te zetten in MiCA-conforme stablecoins.
Circle’s USD Coin (USDC) is hiervan een goed voorbeeld; het is de eerste stablecoin die volledig aan de MiCA-wetgeving voldoet.
Deze stap laat zien hoe serieus Coinbase de nieuwe EU-regels neemt en hoe ze ervoor willen zorgen dat ze binnen de kaders van de wet blijven.

Het proces van het verwijderen van niet-conforme stablecoins start op 30 december 2024.
Coinbase benadrukt dat ze zich inzetten voor volledige naleving van de MiCA-regelgeving en willen ervoor zorgen dat hun diensten beschikbaar blijven binnen de wettelijk toegestane grenzen.

Gevolgen voor Tether en andere stablecoins

De grote vraag is wat er met Tether (USDT) gebeurt, aangezien het de meest gebruikte stablecoin ter wereld is.
Tether Holdings Ltd. heeft nog niet de benodigde licentie gekregen om USDT aan te bieden in de Europese markt, wat betekent dat deze stablecoin hoogstwaarschijnlijk niet langer beschikbaar zal zijn in Europa tegen het einde van het jaar.
Hiermee wordt er een grote leegte gecreëerd, want USDT is één van de meest verhandelde stablecoins in de wereldwijde cryptomarkt.

En het blijft niet alleen bij Coinbase.
Andere grote cryptobeurzen zoals OKX, Bitstamp en Binance nemen soortgelijke maatregelen en beperken ook de toegang tot USDT en andere stablecoins om te voldoen aan de MiCA-regels.

Belangrijke punten om te weten:

  • Tether (USDT) heeft nog geen e-money-licentie voor de EU.
  • Het ontbreken van deze licentie betekent mogelijk dat USDT niet langer beschikbaar zal zijn voor Europese gebruikers.
  • Andere beurzen zoals Binance en OKX nemen ook maatregelen om te voldoen aan de MiCA-wetgeving.

Toekomstperspectief: nieuwe stablecoins op komst

Met de mogelijke verdwijning van USDT in Europa vragen veel cryptogebruikers zich af wat de toekomst brengt.
Interessant genoeg zijn er meerdere bedrijven die in het gat willen springen dat USDT achterlaat.
Volgens Bloomberg kijken bedrijven zoals Robinhood, Revolut en Ripple al langer naar de mogelijkheid om hun eigen MiCA-conforme stablecoins te lanceren.Ook Circle, dat al voldoet aan de MiCA-eisen met hun USDC- en EURC-tokens, staat klaar om de markt in Europa over te nemen.
De USDT van Tether is lange tijd verreweg de meest dominante stabelcoin geweest, maar met de nieuwe regelgeving op komst zou daar verandering in kunnen komen.

De dominantie van USDT in vergelijk met USDC en andere stablecoins. Bron: DefiLama

Dit alles zorgt voor een flinke verschuiving in het landschap van stablecoins, en de komende maanden zullen spannend zijn voor zowel bedrijven als gebruikers.

De nieuwe EU-regels brengen grote veranderingen met zich mee voor de cryptowereld. Coinbase bereidt zich voor op deze nieuwe realiteit door non-compliant stablecoins zoals USDT tegen eind 2024 van het platform te verwijderen.
Dit zal de manier waarop stablecoins worden gebruikt en verhandeld in Europa drastisch veranderen.
Met nieuwe spelers die zich voorbereiden om in te springen en MiCA-conforme stablecoins te introduceren, lijkt de toekomst van de cryptomarkt in Europa een stuk gereguleerder – en mogelijk een stuk spannender.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
CoinbaseMiCAtetherusdt

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...