10x Research: bitcoin koers onder druk door whales en token-unlocks

570 totale weergaven
bitcoin BTC whale whales |

 

Bitcoin (BTC) kende een moeilijke start van oktober, maar heeft inmiddels het merendeel van zijn verliezen goedgemaakt. Desondanks is de bullmarkt nog niet echt van de grond gekomen, wat bij veel investeerders zorgen oproept. 

In een recent rapport van 10x Research wordt benadrukt dat Bitcoin de afgelopen tijd flinke tegenwind heeft ervaren door grote verkopen van whales en token-unlocks bij altcoins. Blijft de koers onder druk staan door deze factoren, of breekt de langverwachte bullmarkt nog aan?

Verklaringen voor Bitcoin’s lange neergang

De bitcoin koers heeft aan het begin van het jaar zijn beste maanden beleefd, met name in februari en maart. Deze periode was zo succesvol dat de bulls tot op heden nog niet volledig van deze stijging zijn hersteld. Sindsdien zijn de prestaties van bitcoin ver verwijderd van die sterke start van het jaar, met een aanhoudende neerwaartse trend die pas enkele weken geleden werd doorbroken.

In een nieuw rapport van 10x Research worden mogelijke verklaringen voor deze langdurige corrigerende periode van bitcoin besproken. Volgens het rapport heeft de digitale munt aanzienlijk geleden onder grootschalige verkopen door whales. “Toen we de piek van de bullmarkt in februari/maart 2024 naderden, hebben we aanzienlijke instromen van whales naar de beurzen waargenomen, wat hun intentie om te verkopen aangeeft,” zo staat er geschreven.

Het rapport legt verder uit dat de activiteit van deze grote spelers suggereert dat zij “actief aan het cashen zijn,” wat uiteraard een negatief effect heeft op de bitcoin koers.

Historisch gezien heeft bitcoin nog nooit voor een halving een nieuw prijsrecord weten te bereiken, en veel grote investeerders leken overtuigd dat dit nog niet het begin van de bullmarkt was. Inmiddels weten we dat het nemen van winsten een slimme zet was.

Mocht bitcoin nu tot nieuwe hoogtes stijgen, dan is de verwachting dat er minder winsten genomen zullen worden, omdat investeerders anticiperen op een langdurige stijging. 

Daarnaast is de verkoopdruk in de markt de afgelopen maanden ook toegenomen door token-unlocks van altcoins, zo werd er geschreven. Sinds maart is de markt overspoeld met maar liefst $ 35 miljard aan tokens, wat de algehele verkoopdruk verder heeft versterkt.

Bullish vooruitzichten

Recentelijk deelde Markus Thielen, de oprichter van 10x Research, nog zijn verwachting dat bitcoin deze maand zijn record van bijna $ 74.000 zou kunnen verbreken, wat tevens de start van de bullmarkt zou markeren. Nu heeft Thielen uitgelegd wat volgens hem de grootste impact op bitcoin zou kunnen hebben in de komende zes tot twaalf maanden:

‘’Een herstel van de Amerikaanse economische groei terwijl de Fed de rente blijft verlagen vanwege lagere inflatie en de Amerikaanse bedrijfswinsten die sterk blijven.’’

De bitcoin koers heeft vannacht de $ 63.000 doorbroken, waardoor het sentiment in de markt is opgekrikt. Bitcoin bevindt zich nu weer op nagenoeg dezelfde koers als waarmee de maand werd ingeluid, waardoor er hernieuwd vertrouwen is voor ‘uptober’.

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...