Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht: Gaat de Bitcoin koers dalen?

768 totale weergaven
Amerikaanse inflatie hoger dan verwacht: Bitcoin koers daalt |

Vandaag bleek uit de CPI data dat de inflatie in de Verenigde Staten in September 0,2% steeg, net iets hoger dan waar de markt op had gerekend. Dit kan ertoe leiden dat de Federal Reserve (de centrale bank van de VS) strengere maatregelen neemt bij hun volgende bijeenkomst. Direct na de bekendmaking zakte de Bitcoin koers van $61.200 naar $60.800, maar de koers herstelde daarna snel. Maar wat gaat de Bitcoin koers nu doen?

Inflatie daalt licht op jaarbasis maar blijft een zorg

Volgens het Amerikaanse ministerie van Arbeid steeg de inflatie op maandbasis met 0,2%, hetzelfde percentage als in juli en augustus. Op jaarbasis daalde de inflatie naar 2,4%, iets lager dan de 2,5% in augustus, maar nog steeds boven de verwachte 2,3%. Hoewel de inflatie afkoelt, is de stijging op jaarbasis de kleinste sinds februari 2021, wat een mogelijk keerpunt in de economie aangeeft.

Daarnaast steeg de kerninflatie (Core CPI), die schommelingen in voedsel- en energieprijzen uitsluit, met 0,3% in september, hetzelfde als in de maand ervoor. Op jaarbasis klom de kerninflatie van 3,2% naar 3,3%. Deze blijvende stijging van de kerninflatie laat zien dat er nog steeds onderliggende prijsdruk is, wat kan leiden tot een herziening van de rentebesluiten door de Federal Reserve.

Bitcoin koers kan verder dalen door dalende inflatie

De markt reageerde direct op de nieuwe inflatiecijfers met onzekerheid. De Bitcoin koers, die gevoelig is voor veranderingen in het monetaire beleid, daalde kort na de bekendmaking van de CPI-cijfers. Analisten verwachten dat er meer volatiliteit komt, vooral als beleggers anticiperen op strenger beleid, wat negatieve gevolgen kan hebben voor risicovolle activa zoals Bitcoin.

Deze inflatiecijfers komen op een moment dat de Federal Reserve al onder druk staat om beslissingen te nemen. Na recentelijk voor het eerst in vier jaar de rente te hebben verlaagd, hintte de Fed op mogelijk nog twee renteverlagingen voor het einde van het jaar.

Maar met deze onverwacht hoge inflatiecijfers kan de Fed besluiten om die verlagingen uit te stellen. Eerder gaf voorzitter Jerome Powell een voorzichtige route aan voor verdere renteverlagingen, maar als de inflatie hoog blijft, kan de Fed genoodzaakt zijn terug te keren naar een strenger beleid.

Lees meer over:
bitcoin koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...