Voormalig bestuurder van FTX wil lagere straf, Nishad Singh vraagt om clementie

600 totale weergaven
|

Nishad Singh, voormalig topman bij het inmiddels failliete cryptobedrijf FTX, heeft in een rechtbank in Manhattan om een mildere straf gevraagd voorafgaand aan zijn veroordeling.

Singh, die eerder schuld bekende in verband met zijn rol in de ineenstorting van FTX, benadrukt dat zijn betrokkenheid beperkt was. Ook zegt hij dat hij volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek naar de fraude binnen het bedrijf. Zijn verdedigingsteam diende woensdag een memorandum in waarin zijn medewerking en persoonlijke omstandigheden werden aangevoerd als redenen voor een lichtere straf. Dat meldt Bloomberg.

Aanhoudend onderzoek naar FTX

FTX, opgericht door Sam Bankman-Fried, was ooit een van de grootste cryptobeurzen ter wereld. In november 2022 stortte het bedrijf echter in nadat bleek dat er ongeveer $8 miljard aan klantengelden was verdwenen. Singh wordt samen met andere hoge FTX-functionarissen verantwoordelijk gehouden voor fraude, maar benadrukt in zijn verzoek aan de rechtbank dat hij geen hoofdrolspeler was in de ondergang van FTX.

Naast het verdwenen geld was er nog veel meer aan de hand. Singh was er maar op een ‘beperkte manier’ bij betrokken.

Zijn advocaten stellen dat Singh zich snel realiseerde dat er sprake was van wanpraktijken en sindsdien verantwoordelijk heeft gehandeld. De verdediging voerde aan dat zijn “persoonlijke geschiedenis en karakteristieken, zijn beperkte rol in de misdrijven en de snelheid waarmee hij meewerkte” pleiten voor clementie.

Andere bestuurders ontvangen uiteenlopende straffen

Singh is niet de enige voormalige FTX-functionaris die geconfronteerd wordt met een strafzaak. Gary Wang, een andere belangrijke speler binnen FTX, wacht eveneens op zijn vonnis nadat hij schuld bekende. Ryan Salame, voormalig topfunctionaris bij het bedrijf, kreeg al een gevangenisstraf van 7,5 jaar. Terwijl Caroline Ellison, die eveneens meewerkte aan het onderzoek, slechts twee jaar cel kreeg opgelegd.

Het prominentste gezicht van het schandaal, oprichter Sam Bankman-Fried, werd veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf vanwege zijn leidende rol in het frauduleuze schema dat leidde tot het verlies van miljarden dollars aan klantentegoeden. Hij is in beroep gegaan.

Lees meer over:
FTX

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...