Gary Wang tijdens SBF-zaak: ‘We stonden Alameda toe onbeperkt geld op te nemen’

Gary Wang, de medeoprichter en het voormalig hoofd van de technologie-afdeling van FTX, liet gisteren ook van zich horen als getuige in de rechtszaak tegen Sam Bankman-Fried, de gevallen CEO van het beursplatform dat in november 2022 implodeerde. "We stonden Alameda toe onbeperkt geld op te nemen. Sam sprak met de media, regelde het lobbyen en ging het gesprek aan met investeerders. Ik codeerde alleen [...] uiteindelijk was Sam degene die de beslissingen nam", aldus Wang.

Onbeperkt geld opnemen

In principe moeten er natuurlijk al wat alarmbellen afgaan op het moment dat Alameda Research, een ander bedrijf van Sam Bankman-Fried, de macht krijgt om onbeperkt geld op te nemen bij FTX.

Ook gaan er geruchten dat het normale liquidatie-mechanisme niet van toepassing was op Alameda Research.

Waar andere klanten hun posities gedwongen moesten sluiten als deze te verliesgevend werden, was dat niet van toepassing op de acties van Alameda.

Op die manier kan het natuurlijk gebeuren dat er uiteindelijk zoveel geld zoekraakt, dat je serieuze problemen krijgt en er in het geval van FTX en Alameda Research dus miljarden dollars zoekraken.

Alameda Research

Overigens is de naam Alameda Research ook heel bewust gekozen door Bankman-Fried. Het woord "Research" is toegevoegd aan de naam om het te laten lijken alsof het serieus om een onderzoeksfirma gaat.

Dat maakte het volgens Bankman-Fried makkelijker om een bankrekening aan te vragen voor deze entiteit.

Banken willen liever geen relaties aan met partijen die hun geld verdienen met de handel in crypto, maar een onderzoeksfirma komt volgens Bankman-Fried eenvoudig binnen bij een bank.

Daar heeft hij wel gelijk in, want als je deze naam voor het eerst hoort, dan verwacht je niet dat het een investeringsmaatschappij is.

Voor bitcoin is het te hopen dat dit schouwspel in de rechtszaal snel voorbij is, want het onder het vergrootglas leggen van dit soort zaken is niet goed voor de reputatie van de digitale munt. Hoewel bitcoin compleet afgescheiden is van FTX, kunnen mensen vaak het onderscheidt niet maken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsFTXrechtszaak

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....