Grootschalige crypto fraude via neppe Coinbase site: man veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf

386 totale weergaven
crypto fraude |

Een Indiase staatsburger is veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar na het stelen van meer dan $20 miljoen van honderden slachtoffers. De man had een neppe Coinbase website gemaakt waardoor de crypto fraude mogelijk was. Dat blijkt uit een melding van het Amerikaanse ministerie van Justitie.

Crypto fraude via neppe Coinbase site

Volgens gerechtelijke documenten en de hoorzitting van donderdag begonnen Tomar en zijn mede-samenzweerders in ieder geval in juni 2021 aan een spoofing-regeling om miljoenen aan cryptocurrency te stelen van slachtoffers wereldwijd, waaronder in de Verenigde Staten.

Ze hebben een neppe website van Coinbase Pro gemaakt met een vergelijkbare URL. Dit is primair bedoeld om gebruikers te misleiden hun inloggegevens en tweefactorauthenticatiecodes in te voeren, waardoor ze toegang kregen tot de legitieme Coinbase-accounts van de slachtoffers.

Ook deden ze zich voor als vertegenwoordigers van de Coinbase-klantenservice om andere gebruikers telefonisch te misleiden tot het verstrekken van authenticatiegegevens of het inschakelen van externe desktoptoegang tot hun computers, wat de diefstal van hun cryptocurrency mogelijk maakte.

Zodra de oplichters toegang hadden tot de accounts van de slachtoffers, zijn de cryptovaluta overgedragen naar wallets onder hun controle. De gestolen fondsen zijn vervolgens verplaatst naar meerdere adressen, omgezet in andere vormen van cryptocurrency en uiteindelijk contant gemaakt. Eén slachtoffer uit North Carolina verloor alleen al meer dan $240.000 door deze frauduleuze regeling.

Luxe levensstijl

De Amerikaanse districtsrechter Kenneth D. Bell veroordeelde Chirag Tomar, 31, tot 60 maanden gevangenisstraf, gevolgd door twee jaar onder toezicht.

Tomar heeft het gestolen geld van de slachtoffers hebben uitgegeven aan een luxe levensstijl, waaronder de aankoop van luxeartikelen zoals Audemars Piguet-horloges en dure auto’s zoals Lamborghini’s en Porsches. Hij gebruikte het geld ook om reizen te financieren naar bestemmingen zoals Dubai en Thailand.

Hij is gearresteerd op Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport op 20 december 2023, toen hij de Verenigde Staten binnenkwam. Op 20 mei 2024 pleitte hij schuldig aan samenzwering voor internetfraude. Tomar blijft in federale hechtenis en zal worden overgebracht naar een federale gevangenis zodra deze is aangewezen, aldus het DOJ.

De Amerikaanse procureur King prees de Amerikaanse geheime dienst voor het onderzoeken van de zaak en bedankte de FBI in Nashville voor hun hulp.

Lees meer over:
AmerikaCoinbasecryptofraude

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...