Japans DPP-leider belooft belastingverlaging op crypto: Verandering in zicht?

696 totale weergaven
|

Yuichiro Tamaki, leider van Japan’s Democratische Partij voor het Volk (DPP), heeft recent aangekondigd dat zijn partij een ingrijpende wijziging in de belastingregels voor crypto-activa voorstelt. Indien de partij aan de macht komt, zou de belasting op cryptowinsten worden verlaagd naar 20%, vergelijkbaar met de heffing op aandelen. Dit is een significante daling ten opzichte van de huidige belastingtarieven die kunnen oplopen tot 55%. Deze plannen komen net op tijd voor de aankomende algemene verkiezingen, waar Tamaki probeert crypto-investeerders aan zijn kant te krijgen.

Vertaling:

“De Democratische Partij voor het Volk stelt duidelijke belastingverlagingen en hervormingen voor wat betreft crypto-activa. Als je vindt dat crypto-activa apart moeten worden belast tegen 20% in plaats van als overig inkomen, stem dan op de Democratische Partij voor het Volk.
Er zal geen belasting worden geheven bij het wisselen van crypto-activa tegen andere crypto-activa. We zouden het op prijs stellen als je deze beloftes van de Democratische Partij voor het Volk zou willen verspreiden.”

Huidige belastingdruk op crypto in Japan

Momenteel worden cryptowinsten in Japan gezien als “overige inkomsten”, waardoor de belastingtarieven afhankelijk zijn van het inkomen van een persoon. Dit kan oplopen tot een verpletterende 55%, wat veel investeerders ontmoedigt om te handelen in digitale activa. Ter vergelijking: winst uit aandelen wordt veel gunstiger belast, met een maximumtarief van 20%. De voorgestelde belastingverlaging van de DPP zou crypto-investeerders aanzienlijke belastingvoordelen bieden, evenals de mogelijkheid om verliezen af te trekken en crypto-naar-crypto-transacties zonder belastingheffing uit te voeren.

Tamaki’s beloftes: Wat verandert er?

Naast de belastingverlaging wil Tamaki dat Japan een voorloper wordt in de Web3-economie. Zijn partij belooft onder andere om NFT’s en cryptocurrency te gebruiken om de economie te stimuleren en om ETF’s (exchange-traded funds) voor crypto te introduceren. Deze stappen zouden de weg vrijmaken voor meer institutionele en particuliere investeringen in de cryptomarkt. Verder wil de DPP de hefboomlimiet voor crypto-handelaren verhogen van twee- naar tienvoudig, wat een risicovoller maar potentieel lucratiever handelsklimaat zou creëren.

Wat zijn de kansen voor de DPP?

Hoewel Tamaki’s plannen aantrekkelijk zijn voor crypto-enthousiastelingen, blijft de politieke realiteit uitdagend. De DPP heeft momenteel slechts zeven zetels in het Japanse parlement, terwijl de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) een stevige meerderheid behoudt. Ondanks deze beperkingen, groeit de DPP in populariteit, met voorspellingen dat de partij tot 20 zetels kan winnen. Of de belastingverlaging daadwerkelijk realiteit wordt, hangt dus af van de verkiezingsresultaten.

Japan’s invloed op de wereldwijde cryptomarkt

Japan speelt een belangrijke rol in de internationale crypto-industrie. Als een van de eerste landen die cryptocurrency omarmde en reguleerde, worden beleidswijzigingen in Japan vaak nauwlettend gevolgd door andere landen. Een belastingverlaging naar 20% zou de positie van Japan als crypto-vriendelijke natie verder versterken en mogelijk dienen als voorbeeld voor andere landen die worstelen met het vinden van een balans tussen belastingheffing en het stimuleren van innovatie.

MetaPlanet’s rol in de markt

Tegelijkertijd heeft de Japanse investeringsgigant MetaPlanet zijn betrokkenheid bij de cryptomarkt uitgebreid door aanzienlijke hoeveelheden Bitcoin aan te kopen. In oktober 2024 kocht MetaPlanet nog eens 107 BTC, waarmee hun totale holdings op 855,5 BTC kwamen, ter waarde van meer dan $56 miljoen. Deze strategie, vergelijkbaar met die van het Amerikaanse MicroStrategy, toont aan dat grote Japanse bedrijven steeds meer vertrouwen hebben in de lange termijnwaarde van Bitcoin.

BitcoinMagazine lanceert Discord channel!

Wil je meepraten over dit onderwerp?
Join dan ons nieuwe Discord channel en praat met onze experts, leer van andere lezers en blijf op de hoogte van acties en insight informatie! Nu naar Discord

Lees meer over:
belastingcryptoJapan

Door: Sebastiaan Krijnen

Sebastiaan Krijnen is een meertalige vertaler, content creator en schrijver bij Bitcoinmagazine.nl met meer dan 10 jaar ervaring in schrijven, redigeren, vertalen en proeflezen. Sinds 2019 is hij actief in de cryptowereld en heeft hij samengewerkt met projecten zoals Chainlink, CryptoCoiners en Auto...